A transzzsírok mennyiségét szemrevételezéssel nem, csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, viszont uniós rendelet előírja, hogy a hidrogénezett olajok megnevezéséhez kötelező hozzáfűzni a ”teljes mértékben hidrogénezett” vagy a ”részben hidrogénezett” kifejezést.

Ezáltal a vásárló a vásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek átvizsgálásával tudja megállapítani, hogy transz-zsírsav tartalom szempontjából kockázatos-e a termék, mivel a mesterséges transz-zsírsavak az egyes növényi zsiradékok részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek. Tehát a teljes mértékben hidrogénezett növényi zsiradékok nem tartalmaznak transz-zsírsavat, viszont ha az élelmiszer összetevői között részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék szerepel, akkor az élelmiszer tartalmazhat transz-zsírsavat - olvasható az Ételt csak okosan! oldalon.

A Nébih transz-zsírsav tartalomra vonatkozóan folyamatosan hatósági ellenőrző vizsgálatokat végez, melynek eredményei itt érhetők el. (19. A Nébih hatósági ellenőrző vizsgálatának eredményei az egyes élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról pontban).

Az adatokat negyedévente frissítik, s a hivatal szerint megnyugtató, hogy több termékkörnél több mint 5 éve nem tártak fel problémát vizsgálataik.

Még a kockázatosabbnak számító édes kekszek, nápolyik esetében is 2018-ban mértek utoljára határértéket meghaladó értéket.