Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A harmadik oltásról szóló eljárásrend teljesen az orvosokra bízza, hogy milyen előzmények után, kinek mit adnak harmadik oltásként - írja a Népszava. Az ajánlás szerint lényegében szinte bármely oltásra, bármivel olthatnak. Az előző két oltással megegyező vakcina adását csak akkor javasolják harmadikként, ha ellenjavallt lenne az egyéb oltóanyagok használata.

"„Ez rosszabb, mint amire számítottam”" – mondta Falus András immunológus professzor, aki az iránymutatást elégtelennek és átgondolatlannak látja. Hiányolja belőle a szakmai hivatkozásokat és azt is, hogy kiderüljön, kik azok a szakemberek, akik ezt az álláspontot a magukénak vallják. Az eljárásrend hibái közül például kiemelte, hogy nincs feltüntetve a Sinopharm vakcina esetében az életkori korlát. 

"„A Sinopharm felhasználásával kapcsolatban nem feltüntetni az életkori határokat az bűnös felelőtlenség”– mondta. Továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy - ellentétben az ajánlásban foglaltakkal - a vektor vakcinákra nem ajánlott vektoros vakcinát adni, mert a bennük lévő adenovírus, önmagára is kivált egy immunválaszt. A szervezet immunrendszere ebben az esetben majd nem a koronavírusra ad reakciót, hanem a hordozó vektorra. Ezt nem figyelembe venni egyszerűen szakmai hiba.

Szerint most még a Pfizerre, Modernára nem érdemes beadni a harmadik oltást, és azt sem javasolja, hogy az mRNS típusú oltóanyagokra bármi más technológiával készült vakcinát adjanak. Teljesen hiányzik az eljárásrendből az arra vonatkozó javaslat, hogy hogyan győződjön meg az oltó orvos az oltandó helyzetéről? Szakmailag elégtelen anyag, nem véletlen, hogy nem adta hozzá a nevét egy testület, intézményvezető sem.

Keszthelyi Gyula háziorvos azt mondta, hogy összezavarta a tisztifőorvos levele, mert az abban leírtak ellentétesek a jelenlegi nemzetközi oltásbiztonsági előírásokkal. Komáromi Zoltán budai háziorvost sem segítette eligazodni az eljárásrend, mert jelenleg a vakcinák OGYÉI honlapon közzé tett hivatalos alkalmazási előiratát kell alkalmaznia, és az most egyáltalán nem biztos, hogy egyezik a jelenlegi új eljárásrenddel.