Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat megismétli a tényt: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az egykori Északi Járműjavító Diesel-csarnokot és a Törekvés Művelődési Központ épületét is magában foglaló új telephelyen lesz. A beruházás előkészítésére további 455 millió forint fordítható a következő megoszlásban:

  1. 2021. évben 61 millió,
  2. 2022. évben 369 millió,
  3. 2023. évben 25 millió forint.

A kormány tavaly májusban hozott határozatot arról, hogy az új múzeum előkészítője - az emberi erőforrások miniszterének együttműködésével és szakmai felügyeletével - maga a múzeum, míg a beruházója a Beruházási Ügynökség lesz. Az előkészítéshez a következő támogatásokat rendelte a kormány:

  1. 2021. évben 2 milliárd 101 millió,
  2. 2022. évben 2 milliárd 701 millió,
  3. 2023. évben 900 millió forint.

A Napi.hu tavaly májusban adott hírt arról, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az egykori Északi Járműjavító területén megvalósuló Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum építését, továbbá a Törekvés Művelődési Központ épületének a felújítását.

Idén júniusban pedig közel 7 milliárd forintot biztosított a kormány a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménybővítési és restaurálási programjára.

Egy héttel ezelőtti hír volt, hogy megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál

Cikkünkre reagálva a Közlekedési Múzeum közölte, a mostani plusz forrásból kerül sor a terület kármentesítésére és néhány kisebb épület rekonstrukciójára is, mielőtt a nagy múzeumépület tervei teljesen készen állnának. A határozat továbbá arról is szól, hogy az Északi Járműjavító 2022-től hivatalosan is a Múzeum otthonává válik, ugyanis a kormánydöntés értelmében a terület vagyonkezelését a Közlekedési Múzeum veszi át az állami vagyonkezelőtől jövő év elejétől.