Szijjártó Péter szerint a vírust akkor lehet legyőzni, hogy ha minél előbb be tudják oltani a magyar embereket, ehhez pedig oltóanyagra van szükség, mégpedig sokra.

"Sajnos az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a Brüsszel által intézett beszerzés akadozik, rendszerint előfordul, hogy az előzetesen ígértnél, leszerződöttnél, vártnál kevesebb vakcina jön, vagy komplett szállítmányok esnek ki. Így van ez most körülbelül félmillió nyugati vakcinával is" - mutatott rá a miniszter, utalva arra, hogy a Johnson & Johnson azután, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok április 13-án a készítmény alkalmazásának felfüggesztését javasolták, bejelentette, hogy késlelteti az általa gyártott Janssen egydózisos oltóanyagok európai szállítását.

Szijjártó szerint a magyar kormány ezért tárgyalásokat folytatott a kínai partnereivel arról, hogy a májusra esedékes vakcinaszállítmányok egy részét hozzák előre áprilisra. Így az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül a kínai partnerek a májusi szállításból 600 ezer oltóanyagot előrehoznak, ami azt jelenti, hogy az április végéig esedékes 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik két részletben - jelezte Szijjártó Péter, aki szerint ezáltal ellensúlyozni tudják a kieső "nyugati szállítmányt".

Mi is a helyzet a "nyugati vakcinával"?

A külügyminiszter által diszkréten "nyugati vakcinaként" emlegetett készítmény minden bizonnyal a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája, a Janssen, amelynek alkalmazásának felfüggesztését javasolta az amerikai egészségügyi hatóságok április 13-án, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka,alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Az EU-ba egy nappal korábban érkeztek meg ebből a vakcinából az első szállítmányok, azonban a gyártó az amerikai javaslatot követően bejelentette: úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

Egy név nélkül nyilatkozó uniós szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az Európai Bizottság magyarázatot kért az amerikai gyógyszercégtől a "teljesen váratlan" bejelentésére a koronavírus elleni vakcina uniós szállításának késedelméről. A szóvivő szerint a hír váratlanul érte a brüsszeli testületet, a vállalat ugyanis korábban megerősítette, hogy június végéig 55 millió adag oltóanyagot szállít az Európai Unióba. Közölte, az Európai Bizottság kapcsolatba lépett a gyógyszercéggel, hogy tisztázza a szállítás késedelméről hozott döntését.