Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 33 éves vállalkozóval szemben, aki úgy játszotta ki a cége bankszámláján elrendelt inkasszót, hogy üzleti partnerének az élettársa folyószámláját adta meg a cég bankszámlájaként.

Az építőipari cégnek 2021 áprilisa és májusa között összesen 4 525 000 forint adó-és járulékfizetési kötelezettsége keletkezett. Az adóhatóság erről fizetési értesítőt küldött, melyben 2021. június 22. napját jelölte meg fizetési határidőként. Mivel a cég több felhívás ellenére sem fizetett, végül az adóhatóság a bankszámlájára inkasszót bocsátott ki.

A cégvezető az adótartozást elkerülésére egy üzleti partnerét félrevezetve azt állította, hogy a cég bankszámlaszáma megváltozott, és új számlaszámként az élettársa nevén lévőt adta meg.

A partnercég ennek megfelelően a felé kibocsátott számlák ellenértékét erre a számlaszámra utalta.

Működött az elterelés

A vádlott cége 7 számlát állított ki az üzleti partner felé, melyeken valótlanul az élettársa bankszámlaszámát tüntette fel a cég saját számlaszámaként. A félrevezetés eleinte működött: a partnercég a vádlott élettársa számlájára utalta a számlák ellenértékét, a vádlott így akarta biztosítani, hogy az adóhatóság ne férjen hozzá a beérkező pénzösszegekhez.

A költségvetést ért 4 525 000 forint vagyoni hátrány végül megtérült, mivel az adóhatóság a partnercég bankszámláján helyezett el követelésfoglalást, így az adós cég részére járó díjból a tartozást levonták.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen, melyben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását és az ügyvezetői foglalkozástól való eltiltást indítványozta.