Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez (ILO) fordult jogorvoslatért több magyar munkavállalói érdekvédelmi szervezet, miután a miniszterelnök a hét elején kormányrendeletben tiltotta be a légiforgalmi irányítók egyik szakszervezetének meghirdetett sztrájkját - írja a Népszava. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke mellett a Szakszervezetek Akciószövetségét alkotó szervezetek vezetői írták alá a leveleket.

Szerintük a magyar kormány visszaélt a felhatalmazási törvényben (ez a járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő jogalkotási speciális szabályokat sorolja fel - a szerk.) rögzített jogával, amikor gyakorlatilag felülírta a sztrájktörvényt és újabb bizonyítékát adta, hogy minden eszközzel ellehetetleníti a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását.

„A miniszterelnök gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”- fogalmazott korábban László Zoltán, a Vasas-szakszervezet alelnöke is. Az érdekvédők úgy látják, az államnak, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. egyetlen tulajdonosának be kellene kapcsolódni a légiforgalmi irányítók bértárgyalásába és ott kellene tisztáznia, mivel lehet biztosítani a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök zökkenőmentes szállítását.