Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megnőtt a szakemberek iránti kereslet, a szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma szignifikánsan nőtt a tavalyi évhez képest: 2021-ben 61 százalékkal több hirdetés került ki aprofession.hu állásportálra.

A gépkezelők iránti kereslet nőtt a legnagyobb mértékben idén: 113 százalékos növekedés mérhető az előző éves adatokhoz képest, amit a betanított munka (103 százalék), a felszolgáló, pincér, pultos (101), a konyhai munka (86) és a műszerész (83) követ sorrendben.

A meghirdetett állásokra jelentkezők száma alapján elmondható, hogy az előző évhez képest most a legnagyobb kihívás felszolgálókat, pincéreket, pultosokat és szakácsokat találni, amit a gépkezelő, valamint a hegesztő, lángvágó követ, majd az anyagmozgatás, rakodás.

Az összes jelentkezés tekintetében a fizikai munkakörökben meghirdetett állásokra beadott pályázatok száma 9 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. A legjelentősebb növekedés tekintetében a szabó, varró kategória vezet közel 32 százalékos emelkedéssel, amelyet a fodrász, kozmetikus követ majdnem 29 százalékkal, majd a konyhai munka (valamivel több, mint 20 százalék), autószerelő, szervizes és a masszőr (közel 19 százalék).

Az építőipari álláshirdetések száma 41 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során. E szektorban már évek óta szakemberhiány van – függetlenül a járványtól – a külföldre vándorlás, a szakma elöregedése és a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás elmaradása miatt. A tavalyi évben tetőző extrém viszonyokat követően már visszarendeződött a helyzet, sőt 33 százalékos növekedés tapasztalható az egy meghirdetett pozícióra jutó pályázók arányában.

Szakmunkás bérigények (nettó érték, ezer forint)
hegesztő-lángvágó382
lakatos-géplakatos353
villanyszerelő328
autószerelő, szervizes321
gépszerelő320
Forrás: profession.hu

Az aktív álláskeresőknél, akik a tapasztalatuknak megfelelően jelentkeztek az üres pozíciókra, a havi bérigény nagy átlagban nettó 233 ezer forint, ami tavaly óta 7 százalékot emelkedett. A legjelentősebb bérigény-növekedés a gépszerelő, valamint a lakatos, géplakatos esetében történt (11-11 százalékos növekedéssel 320 és 353 ezer forint), amit a gépkezelő követ (9 százalékos növekedéssel 247 ezer), majd a hegesztő, lángvágó és a betanított munka (9-9 százalékos növekedéssel 382 és 213 forint).