Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spárga sok rostot, vitamint (A-, a B1-, a B2-, a C- és az E-vitamin) tartalmaz, kalciummal, káliummal és folsavval van tele. Kalóriatartalma kicsi, tehát a fogyókúrázóknak is kézenfekvő étel, de kismamáknak és szinte bárkinek érdemes az étrendjükbe beillesztenie.

Valamivel több mint 1500 hektár a magyarországi termőterülete, erről 5600–6700 tonna spárgát szüreteltek le az elmúlt években. A betakarítás gyorsan történik, mert a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén a kedvezőtlen időjárás (fagy, hideg) hátráltatja a betakarítást, a spárgasípok érése lassult.

Ezzel egyébként az ország spárganagyhatalom, viszont hiába a jótékony hatásai, egészséges volta, a hazai gasztrokultúrából hiányzik, a háztartások kevéssé vásárolják. Nem meglepő, hogy a termés 95 százalékát külföldre szállítják, amiből 2-2,25 milliárd forint közötti az éves exportbevétel.

A FruitVeb összefoglalója szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai spárga kilogrammonként 2600-2700 forintos termelői áron. A fehér spárgát (1943 forint/kilogramm) és a zöld spárgát (1986 forint/kilogramm) egyaránt 18 százalékkal magasabb áron kínálták idén a 16-18. héten az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon a magyarországi spárgát (fehér) a 18. héten kilogrammonként 6-9 euró között kínálták, míg az osztrák termék ára 8,6 euró/kilogramm volt.