Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ujhelyi István EP-képviselő kért ki adatokat arról, hogy pontosan milyen egészségügyi eszközöket juttatott a magyar állam segélyszállítmányaként Ukrajnának. Szerinte az adatokból az látszik, hogy még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam felajánlásai, hanem a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadása – írja a 24.hu.

A képviselő szerint bár a kormány azt harsogja, hogy az állam erőn felül segíti az ukránok honvédő háborúját, ez valójában pimasz túlzás, hiszen – mint az a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszaiból is kiderül – még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam saját felajánlásai, hanem tulajdonképpen csak az Európai Unió segélyprogramjának részeként, a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadását jelenti.

Itt vannak a válaszok:

  • A magyar állam támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius programját. Emellett az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) kérésére a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből hazánk 250 betegmonitort, 25 központi monitort, 100 infúziós pumpát és 200 lélegeztetőgépet adott át Ukrajnának.
  • Ezen túlmenően hazánk a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből további 695 infúziós pumpát és 215 betegőrző monitort szállított Ukrajnába, és 120 lélegeztetőgépet adományozott a MÖSZ közreműködésével.
  • A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja ukrán egészségügyi intézmények készleteinek pótlásához karitatív missziót szervezett, melynek keretében 4 tonna gyógyászati segédeszközt (okos-kötszer, gipsz, vizsgálókesztyű, maszk, felület-, eszköz- és kézfertőtlenítőt) biztosítottak. Magyarország felajánlotta, hogy vállalja 130 kórházi kezelést igénylő ukrán gyermek teljes körű egészségügyi ellátását. Az ukrajnai menekültek számára pedig ingyenes egészségügyi ellátást biztosít, beleértve a vényköteles gyógyszereket is. További segítség a kórházi ellátás biztosítása sérült ukrán katonáknak.
  • Magyarország az Országos Vérellátó Szolgálat fennálló készleteiből 25 ezer vérvételi zsákot adományozott. Az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmuson keresztül infúziós állványokat, egészségügyi ellátáshoz szükséges bútorokat, sebészeti beavatkozáshoz szükséges eszközöket (orvosi csipeszeket, ollókat, érfogókat, műszertálcákat), sebészeti műtőkesztyűket, gyógyszereket, kötszereket, illetve egyéb elektromedikai és orvos mechanikai eszközöket ajánlott fel. A Magyar Honvédség készleteiből alapvető egészségügyi ellátáshoz szükséges felszereléseket és fogyóeszközöket (szorítókötések, hordágyhoz való hátizsákok, összecsukható hordágyak, trauma kötszerek, elsősegélycsomagok) szállítottak ki a MÖSZ közreműködésével.
  • Magyarország az ERCC-n keresztül sebészeti ruházatot és lepedőket, míg az Euroatlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központon keresztül infúziós készítményeket ajánlott fel Ukrajna számára. Emellett Magyarország 40 950 adag Comirnaty (Pfizer) Covid elleni oltóanyagot adományozott Ukrajnának.
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja továbbá az Okhmatdyt kijevi gyermekkórház AnyScan SPECT/CT/PET hármas modalitású orvosi diagnosztikai berendezésének teljes felújítását.