Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősödtek a már korábban is meglévő aggodalmak a paksi atomerőmű, illetve a tervezett Paks II. beruházás földrengésbiztosságával kapcsolatban - írta meg a Euronews.

A napokban az Energiaklub és az osztrák környezetvédelmi minisztérium felkérésére dolgozó osztrák szakértők online konferenciát tartottak arról, hogy mennyire veszélyes helyen is működik a paksi atomrőmű, illetve: hogy mennyire veszélyes területre építenék az új magyar atomerőművet. A fórumon az oszták elemzést Kurt Decker és Esther Hintersberger ismertette, mely szerint a Paks II. engedélyeztetése során elvégzett földtani vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy nem lehet kizárni a területen a felszíni elmozdulással járó földmozgásokat. Mindez összecseng azzal az Átlátszón május közepén megjelent cikkel, mely a Magyar Geofizika folyóirat tanulmányát ismertette, s mely szerint az MVM áltlal 8 milliárd forintért megrendelt és kifizetett paksi földrengésbiztonságról szóló földtani kutatást elmismásolták.

Az adatok alapján nem lehet biztonsággal kizárni, hogy felszíni elmozdulásra képes törészóna van a telephely közelében, sőt az adatok inkább bizonyítani látszanak ezt - mondta az Energiaklub online fórumán az osztrák tanulmány egyik szerzője, Kurt Decker, a Bécsi Egyetem geodinamikai tanszékéről. Mindez azért probléma - írja a Euronews -, mert a nemzetközi sztenderdek alapján atomerőművet létesíteni csak ott biztonságos, ahol ki lehet zárni, hogy a földmozgások a felszínen vagy annak közelében törést, illetve vetődést okozzanak.

Érdemes visszaidézni - azért is, mert anno nem váltott ki különösebb visszhangot -, hogy a témában 2018-ban nagyon hasonló kétségeket fogalmazott meg Gerner Péter geológus is.

Bodoky Tamás János geofizikus lektorálta az osztrák szerzőpáros tanulmányát, és az a véleménye, hogy a Paks II. engedélyeztetése során a magyar hatóságok nem végeztek el minden szükséges mérést ahhoz, hogy egyértelmű választ lehessen adni a felvetett kérdésekre, de a beszerzett adatokból sem vontak le minden következtetést, amire lett volna lehetőség. Elvégezték a vizsgálatokat, de nem értékelték ki őket, nem értelmezték, tehát nincsenek eredmények. Eredmények nélkül pedig nem lehet semmit sem kizárni, sem bizonyítani - nyilatkozta a lapnak a magyar geofizikus. A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet volt igazgatója szerint akkor sem jó ötlet vonatsínen aludni, ha nagyon valószínű, hogy nem jön közben a vonat. Úgy látja, hogy bár a valószínűség igen kicsi, kizárni vagy bagatelizálni nem lehet a lehetőséget. A biztonság kedvéért további vizsgálatok lennének szükségesek.