Már csak pár hét és szeptember 1-én elindul a 2022/23-as tanév, de már augusztusban lehet jelentkezni az őszi érettségikre is, a jelentkezési lap még nem érhető el - írja az Eduline.hu. Tantárgyanként egy-egy vizsgáért 30 vagy 50 ezer forintot kell fizetni.

Ingyenes az érettségi vizsga

  • az intézmény fenntartójától függetlenül - a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig,
  • és az adott tárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti (azaz előrehozott érettségi), tanulói jogviszonyban tett sikertelen vizsgájának első javító- és pótló vizsgája.

Ingyenes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni - derül ki az Oktatási Hivatal tájékoztatójából. Aki újra érettségizik vagy szintemelő vizsgát tesz, annak fizetnie kell a vizsgáért, a vizsgadíjak tantárgyanként értendők.

Mennyibe kerül?

A középszintű érettségi vizsgáért a minimálbér 15  százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget 30 ezer forintot kell fizetni, egy évvel korábban ez 25 ezer forintba került.

Az emelt szintű érettségi vizsgáért a minimálbér 25 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget 50 ezer forintot kell fizetni, 2021-ben ez 42 ezer forint volt.

Az őszi írásbeli vizsgák október 14-től október 27-ig tartanak majd, a szóbelik pedig emelt szinten november 10-14., középszinten november 21-25. között lesznek.