Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára közölte, hogy folyamatos beruházásokkal hat év alá csökkent a Magyarországon futó mentőautók átlagéletkora, újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben. Az autók a legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel felszereltek, megfelelnek a 21. századi telemedicina kihívásainak.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta, a 33 mentőautóból most tizenöt érkezett hozzájuk, a többit a gyártás ütemétől függően kapják meg. Jelezte, évente 1,2 millió embernek nyújtanak segítséget.

Ekkorra várható a béremelés

Egy éven belül két lépcsőben a kormány végrehajtja az egészségügyi szakdolgozói béremelést. A szakdolgozói bérfejlesztés első üteme júliusban lesz, erre 42 milliárd forint a fedezet, a gazdasági-műszaki területen dolgozók béremelésére pedig 8 milliárd forint jut.

A szakdolgozók bértábla szerint kapják az emelést, az egyéb munkakörökben dolgozókét pedig bértömeg formájában adják a kórházaknak.

A béremelés második üteme jövő év márciusában lesz, ennek szakdolgozókra eső fedezete 200 milliárd forint, az egyéb munkakörökben dolgozóké pedig 40 milliárd forint.

Egy 21 éve pályán lévő, középfokú végzettségű ápoló alapbére a mostani 390 ezer forintról 480 ezer forintra emelkedik, jövő év márciusára pedig meghaladhatja a 600 ezer forintot.

Egyszerűsíthetik a szakdolgozói bértáblát

Takács Péter elmondta, egyeztetni fog a szakdolgozói kamarával és a szakszervezetekkel a jelenlegi szakdolgozói bértábla egyszerűsítéséről, mert azt merevnek és bonyolultnak tartja, a pótlékrendszer is átláthatatlan. Erre azért is szükség van, mert célszerű, ha jobban összehasonlíthatók az orvosi és szakdolgozói bérek.

Jelezte, a Borod-Abaúj-Zemplén megyei háziorvosok egyharmada jelentkezett az új ügyeleti ellátásra, ami a rendszer biztonságos ellátásához elég.

Ha mindenhol az orvosok 30-40 százaléka szerződést köt az új ügyeleti ellátásra, akkor nem kell a kórházi orvosokat és rezidenseket behívni – mondta az államtitkár.

Nem terheli az orvosokat szerződéskötési kötelezettség 

Takács Péter beszélt arról is, hogy szerződéskötési kötelezettség továbbra sem terheli az orvosokat, azonban az ellátásszervezés biztonsága szempontjából havi két ügyeletre kötelezhető egy orvos. Erre joga van a megyei tisztifőorvosnak.

Ez egy közigazgatási aktus, a kormányhivatalnak joga van minden olyan esetben eljárni, ha valahol nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, azonban ez nem újdonság.

A háziorvosi finanszírozási (indikátor-) rendszer átalakításáról elmondta, az eddigi 12 indikátorból hármat korszerűbbre cseréltek a szakma javaslata alapján, és az eddigi három százalékról 11 százalékra emelték az indikátorrendszer finanszírozást érintő részeit.

Az államtitkár elismerte, hogy valóban van olyan praxis, ami emiatt kevesebb pénzt fog kapni, de a rendszerben nagyok voltak az eltérések.

Volt olyan háziorvosi praxis, ahol 419 bejelentett lakóra papíron kilenc rendelőt üzemeltetett egy orvos. Valójában egy rendelő működött, a fennmaradó nyolcra fix díjazást kapott.

„Inkorrekt volt a rendszer, ezért nyúltunk hozzá” – fogalmazott Takács Péter.

Véleményeztetik a MOK-kal az új etikai kódexet

Az egészségügyi államtitkár kitért arra is, készül az új etikai kódex az Egészségügyi Tudományos Tanácsban (ETT). A dokumentumot megküldik a MOK-nak is véleményezésre, és szintén kikérik az orvoskamara véleményét a háziorvosi finanszírozási rendszerről is.

Hozzátette, továbbra is számít a MOK munkájára, egy jó köztestületre szükség van, a párbeszéd folytatódik, partnerként tekint az orvosi kamarára.

A szakrendelők átvételéről elmondta, március végéig készül el az Országos Kórházi Főigazgatóság jelentése, és valószínűleg április végén kerül kormány elé a koncepció.

Mint mondta, több önkormányzatnak jelent gondot a magas energiaárak miatt a szakrendelők fenntartása. Többük támogatna egy állami átvételt, de például a tulajdonosi forma még nyitott kérdés.