Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán: miközben az agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonását követelő civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak - kezdi saját véleménye közzétételét a WWF Magyarország környezetvédelmi szervezet.

A jogszabály az energiaválságra hivatkozva kétséget kizáróan lehetőséget nyit a magas természeti értéket képviselő, védett erdők tarvágására, a vegetációs időszakon belüli favágásra, csökkenti a tölgy- és bükkerdők vágásérettségi korát, valamint felfüggeszti az idegenhonos erdők átalakítási kötelezettségét a védett területeken

A kormány részéről először az agrárminiszter, Nagy István reagált még augusztus elején, aki szerint nem lesz baj. A miniszter azt mondta „az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait. A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem.”

Nem reagálnak a bírálatokra

A WWF szerint a minisztérium hivatalos magyarázatai az ezekkel a passzusokkal kapcsolatos kritikákra érdemben nem reagálnak, ehelyett a jogszabály szövegétől elrugaszkodva azt a benyomást keltik, mintha a rendelet nem is jelentene érdemi változást az erdők hasznosításának vonatkozásában. Miközben a tárca nyilatkozatai igyekeznek elvenni a jogszabály élét, egymás után jelennek meg a kritikák jelentős, fajsúlyos szakmai műhelyek részéről.

A legnagyobb természetvédő civil szervezetek – a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – fontosnak tartják, hogy az agrárkormányzat az utóbbi napokban kiemelte a természetvédelmi szempontok érvényesítését a tűzifarendelet ügyében, de ezt a szándékot csak akkor tartanák hitelesnek és elfogadhatónak, ha a tárca kezdeményezné, hogy a védett természeti területek kerüljenek ki a rendelet hatálya alól.

„Látva, hogy a tűzifarendelettel kapcsolatos magyarázatok hogyan távolodnak a jogszabály szövegétől, kérjük miniszterelnök urat, hogy intézkedjen annak visszavonásáról, és a szabályozás újragondolását ezúttal az érintett ágazatok és szakmai szervezetek bevonásával készítsék elő” – zárta nyilatkozatát Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő Programjának vezetője.