A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen) kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak - mondta az MTI szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Így kombinálhatók az Népegészségügyi Központ szerint az oltások

Kedden a RTL Híradó birtokába került az oltások keveréséről szóló, az országos tiszti főorvos által a háziorvosoknak és kórházaknak írt levél. Ebben külön táblázat tartalmazza, hogy mely vakcina, melyik oltóanyaggal kombinálható.

  • AstraZeneca: Pfizer, Moderna, Sinopharm;
  • Janssen: Pfizer, Moderna Sinopharm;
  • Moderna: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Pfizer: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Sinopharm: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
  • Szputnyik-V: Pfizer, Moderna, Sinopharm.

A harmadik oltás felvétele augusztus 1-jétől lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást - írta az MTI.

Felkeresik a 60 év felettieket

Sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben.

Kissé emelkedik a fertőzöttek száma

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Romlottak a szennyvízadatok is

Müller Cecília hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban - véli Müller.