A hullámzó frontrendszer hátoldalán Közép-Európát is elárasztotta a hűvösebb levegő, ugyanakkor előterében, a Kelet-európai-síkságon fokozódott a meleg, arrafelé több helyen meghaladja a hőmérséklet a 35 fokot.

Kontinensünk délkeleti országaiban is tartja magát a hőség, arra sokat süt a nap, felhő is alig van az égen. Az előbb említett frontálzóna területén többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

Szintén ezen csapadékformák színesítik az időjárást Skandináviában, valamint Északnyugat-Európában is, egy ciklonnak köszönhetően. Az elvonult hidegfront után a Kárpát-medencébe északias áramlással hétfőn még hűvösebb légtömeg érkezik, majd keddtől átmenetileg kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Mi várható itthon kedd éjfélig?

Napos, gomolyfelhős idő várható az ország legnagyobb részén csapadék nélkül. A Dunántúlon fordulhat elő itt-ott gyenge eső, zápor. Éjszaka nyugat felől erősebben megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúlon elszórtan záporeső, néhol zivatar is kialakulhat.

Kedden a felhőtakaró gomolyosabbá, szakadozottabbá válik, és a derült keleti tájakon is gomolyfelhők képződnek, de emellett többórás napsütés mindenütt lesz. Szórványosan valószínű zápor, zivatar, a nap első felében inkább a Dunántúlon, majd később már az Északi-középhegység tágabb térségében is - idézi az OMSZ előrejelzését az MTI.

Hétfőn több helyen élénk lesz az északnyugati szél, kedden napközben azonban többnyire mérsékelt légmozgás várható egy-egy élénk lökéssel a Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Zivatarok környezetében ugyanakkor erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 30 fok között valószínű.