2022-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 516 ezer forint volt, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 343 ezer forintot tett ki. A budapestiek vitték haza a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek pedig a legkevesebbet – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése.

Nagyra nyílt a bérolló a megyék között, a fővárosiak az országos átlagnál csaknem negyedével többet vittek haza hó végén, mint az országos átlag.

Így alakultak a bérek néhány megyében 2022-ben:

  • Budapest: 635 ezer forint, nettó 425 ezer forint;
  • Győr-Moson-Sopron megye: 538 ezer forint, nettó 358 ezer forint;
  • Baranya megye: 431 ezer forint, nettó 286 ezer forint;
  • Nógrád megye: 399 ezer forint, 265 ezer forint;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 364 ezer forint, nettó 242 ezer forint. 

Pesten a vendéglátósok, vidéken az ingatlanosok keresnek kevesebbet

Míg Budapesten az informatika és a kommunikáció területén, valamint a pénzügyi szolgáltatások területén dolgozók kerestek jól, nettó 589 ezer forintot, addig a legkevesebbet pedig a vendéglátásban dolgozók nettó 247 ezer forintot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a közigazgatásban keresik a legtöbb pénzt, nettó 313 ezer forintot, a legkevesebbet pedig az ingatlanügyletekkel foglalkozók, ők nettó 164 ezer forintot visznek haza.

A KSH szerint a területi különbségek valamelyest csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 526 ezer, a nettó átlagkereset 350 ezer forintra nőtt.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – országosan egyaránt 18 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit. Mindenütt emelkedtek a keresetek, a növekedés mértéke Tolna és Pest megyében volt a legkisebb – 16 százaléka alatti –, Nógrád megyében pedig a legnagyobb 21 százalékos.

Mint írják: tavaly a fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 377 ezer, a szellemieké 652 ezer forintra emelkedett.

A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb, 755 ezer forint, Békés megyében pedig a legalacsonyabb 475 ezer forint.

A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron megye képvisel 460 ezer forinttal és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 286 ezer forinttal.

A statisztikai adatok szerint a tavalyi év negyedik negyedévében Budapesten a 15–64 éves népesség 80,7 százaléka, 874 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk az országos átlaggal szemben 1,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány Budapesten volt az egyik legmagasabb, 3,2 százalékponttal meghaladta az országos átlagot.