Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jogszabálycunamival zárult a keddi nap Magyarországon. Három Magyar Közlöny is megjelent éjjel.

Az egyik legfontosabb jogszabály Magyarország Alaptörvényének tizedik módosítása ezek közül. Ez felhatalmazza a kormányt arra, hogy egy szomszédos országban lévő fegyveres konfliktus esetén is veszélyhelyzetet rendeljen el. 

Módosították a katasztrófavédelemről szóló törvényt is. A jogszabály így egészült ki:

A kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében kihirdetett veszélyhelyzetben – a 21–24. alcímben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl – az élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkört a kormány a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek megelőzése, kezelése, felszámolása céljából gyakorolhatja.

Egyik veszélyhelyzet váltja a másikat

Megjelent a veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet is az ukrajnai háborúra hivatkozva. Magyarország egész területén mától kezdve veszélyhelyzet van. Cserébe viszont június 1-től megszűnik a covid-19 járvány miatti veszélyhelyzet. 

A harmadik közlönyben az új minisztériumok és miniszterek kinevezése, és az ehhez kapcsolódó jogszabály-módosítások találhatók. Mivel számos minisztérium átalakult, jó néhány törvényt meg kellett változtatni az új hatásköröknek megfelelően. A salátatörvényben összesen 147 törvény módosítása szerepel, amelyek nagyrészt tisztázzák az új hatásköröket, vagy a korábbi elnevezéseket módosítják, pontosítják. 

A minisztériumok feladatait sorolja fel a többi rendelet, illetve a most kinevezett kormány tagjait. Azt is meg lehet tudni a friss közlönyből, melyik operatív programért melyik tárca lesz felelős.

Az új kormány tagjai Orbán Viktor miniszterelnök mellett Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter, Nagy István agrárminiszter, Nagy Márton István gazdaságfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter lesznek.