Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2015 óta törvényi szabályozás teszi lehetővé, hogy a megváltozott anyagi helyzetük miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyek is védelmet kapjanak az eljárás során.

A magáncsőd az a csődvédelmi forma, amely azt célozza, hogy az adós és hitelezői között megállapodás jöjjön létre, az adós fizetőképessége helyreálljon és a hitelezők belátható időn belül hozzájussanak a követeléseikhez.

Ebben az időszakban viszont szigorú szabályok szerint költhetik el a saját bevételeiket.

Kicsit többet költhetnek az érintettek az eljárás során

A változás alapján a kormány 21 százalékkal megnövelte a magáncsőd alatti kifizetéseket és a kötelezettségek felső határát.

A Bank360.hu közleményében ismertette, hogy az egyik legfontosabb változás, hogy a limitek alapegysége az eddigi 28 500 forintról 34 500-ra változik.

  • Az adósságrendezés alatt az adós tartásdíjra havonta legfeljebb 69 000 forintot fizethet a korábbi 57 000 helyett, a bírósági döntés alapján az összeg 85 500-ról 103 500-ra növekszik.
  • A társasházi közös költségre vagy lakásszövetkezeti fenntartási célú követelésre fordítható összeg is emelkedik, havi 15 000-ről 18 200 forintra. Ha a közös költséggel együtt közműdíjakat is fizetni kell, akkor 30 000 helyett 36 330 forint lehet a felső határ.
  • Ha az adósnak bíróság által megállapított kártérítést vagy sérelemdíjat kell fizetnie egy magánszemély részére, akkor jogosultanként legfeljebb 2,422 millió forintot fizethet az eddigi 2 millió helyett.

 

A közlemény tartalmazza, hogy az eljárás alatt álló adósok 69 ezer forintot költhetnek magukra, ekkora összeget emelhetnek le havonta a számlájukról. Az összeg minden családtag után ennyivel növekszik, háromnál több közeli hozzátartozó felett fejenként 51 800 forint a limit.

A kormány rendelete módosítja az adósságrendezés alá nem vonható vagyonelemek esetén megszabott értékhatárokat is. Így többek között:

  • az az alapvető létfenntartáshoz szükséges vagyontárgy, amelynek a forgalmi értéke nem haladja meg a 103 500 forintot,
  • ajándék, adomány, pénzbeli támogatás 51 800 forintig,
  • az adós, adóstárs részére nyújtott szociális segély havonta legfeljebb 24 200 forintig,
  • a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj havi legfeljebb 34 500 forintig, az árvaellátás és házastársi pótlék 69 000-ig,
  • mozgáskorlátozottak állami támogatással megvásárolt személygépkocsija 1,211 millió forint forgalmi értékig,
  • tartásdíj havi 69 000 forintig,
  • diákhitelként folyósított havi összeg 17 300 forintig,

Változás lesz az is, hogy a kormány lehetőséget biztosított arra, hogy a csődeljárás alá került adós és családja drágább ingatlanban lakhasson. Korábban a jogszabály a szobák számát, a lakás négyzetméterét, illetve a településtípust vette figyelembe annak meghatározásához, a jövőben kizárólag a négyzetméterárak számítanak ennek meghatározásakor.