Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország bruttó hazai terméke az idei negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett.

Az adat kifejezetten kedvező, várhatóan a nap folyamán több elemzői felülvizsgálat is készül az aktuális éves várakozásokról.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

Az idei első félévében a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH ezúttal nyers adatokat közölt, a részletes adatok szeptember elsején jelennek meg.

Korai pesszimizmus

A kedvező előzetes elemzések a második negyedévre éves alapon 5,9 százalékos, az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékos növekedést valószínűsítettek. Az aszály miatt bezuhanhatott a mezőgazdaság, és 0,3 százalékpontot ronthatott a növekedésen

Az építőipar a nyers április–májusi adatok és a júniusi prognózis alapján 6,8-7 százalékra lassult az első negyedévi 17 százalékról, ez már valamivel nagyobb mértékben, 0,3-0,5 százalékponttal foghatta vissza a gazdaság teljesítményét.

Az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, ez adhatott okot az optimizmusra, hogy ez önmagában pozitív tartományban tartja az egész évben a teljesítményt.

Kockázatok akkor is voltak, ezek azóta egyre inkább beigazolódnak, és romlanak a körülmények. A már megismert adatokon túl számolni kell azzal, hogy a közüzemi díjak megugrása miatt visszaesik a kereslet, és a foglalkoztatás, aminek súlyos hatása lesz.

Mindezt úgy, hogy egyre huzamosabb ideig kell kétszámjegyű inflációval számolni, ami ellen a jegybank a növekedést visszafogó kamatemelésekkel és a monetáris politika általános szigorításával tud csak kísérletezni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a „kimaradás” politikája azt a feladatot is hordozza, hogy az ország az egyre fenyegetőbb világgazdasági recessziót is kihagyhassa. Ez meglehetősen nehéz lesz, pusztán azért is, mert Németország, legfontosabb kereskedelmi partnerünk épp rohamtempóban halad a zsugorodása felé.