Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen.

A tájékoztatási központ állásfoglalása szerint térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást. A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható. Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi.

A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével.

Kozma Ákos ombudsman egy panaszt kivizsgálva arra jutott korábban, hogy a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások előfeltételként sem a PCR, sem pedig az antigén teszt elvégzésének előírását nem tartalmazza
jelenleg jogszabály, e kötelezettség közvetve az emberi erőforrások miniszterének hivatkozott egyedi utasításában, illetve az NNK körlevelében jelenik meg.

Tartalmi szempontból sem áll összhangban az egészségügyi önrendelkezés jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével az egészségügyi szakirányítási szervek
valamint az egészségügyi szolgáltatók azon döntése, illetve gyakorlata, amely az egészségügyi ellátások hozzáférhetősége, illetve feltételrendszere tekintetében különbséget tesz a védettségi igazolvánnyal rendelkező és nem rendelkező személyek között.