Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Google Trends adatai alapján Magyarországon az utóbbi évben másfélszer annyian keresnek rá a “szemcsepp” szóra, mint az azt megelőző 5 év alatt, egy külföldi kutatás szerint pedig 10-ből 6 embernek romlott a látása, vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. – áll az eOptika online optikai szaküzlet közleményében.

Az ok egyértelműen a megnövekedett képernyőhasználat.

Az Alcon/Ipsos tavaly júniusi kutatásából kiderült, hogy az amerikaiak 80 százaléka jelentősen több időt tölt el a képernyő előtt, mióta kitört a járvány, és 5-ből 3 ember komolyan aggódik a szeme egészsége miatt. A számítógépes látás szindróma a digitalizáció egyik mellékhatásaként alakult ki. Nemes Nóra, optometrista szerint a képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat okozhat.

"A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. Nem kell ahhoz napi 10 órát gép előtt dolgozni, hogy a szemünk kiszáradjon és elkezdjen fájni a fejünk. A zárt, mesterséges LED vagy egyéb hideg fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a problémához” - tette hozzá a szakember.

A gyakori szemszárazság mellett hosszú távon a kék fény makula degenerációt (retina súlyos károsodása) és szürkehályogot is okozhat, és az alvásminőséget is jelentősen rontja.