Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bírák szerint ugyanis egyes információk idővel veszítenek az értékükből, és aktualitásukat vesztik, így alig képesek hozzájárulni a véleményformáláshoz.

Bár Szél Bernadett független képviselő panaszát elutasították, tehát a válaszadás határidejét kitoló kormányrendelet nem ütközik az Alaptörvénybe, de a bírák kimondták: a járványra hivatkozás nem lehet üres, általános - szúrta ki a hvg.hu.

A politikus azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a kormány a járványra hivatkozva a közérdekű adatigénylés teljesítésének a törvényben szereplő 15 napos határidejét 45, egyes esetekben pedig 90 napra hosszabbította meg. (A jogszabály 2020. december 10. napján lépett hatályba, az indítványozó pedig az alkotmányjogi panaszt 2021. január 20. napján nyújtotta be.)

Számos információ az idő múlásával veszít az értékéből, aktualitását veszti és nem, vagy csak kisebb mértékben képes hozzájárulni a közéleti véleményformáláshoz - mondta ki döntésében a taláros testület. Ugyanakkor az információszabadság-törvényben szereplő 15 nap „nem alkotmányos szintű szabály; a határidő a törvényhozó mérlegelési jogkörében növelhető vagy csökkenthető”. Ez önmagában nem sérti a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.

A módosított jogszabály tehát nem ütközik az alkotmányba, de ez az alkalmazásáról már elképzelhető. Az Ab szerint ugyanis „az alkotmányozónak nem volt célja a különleges jogrendi jogalkotót felhatalmazni sem arra, hogy a veszély leküzdésével össze nem függő alapjog-korlátozást vezessen be, sem arra, hogy egyes alapjogokat jobban korlátozzon, mint amennyire a rendkívüli körülmény indokolja”.

A döntés úgy fogalmaz: "A világjárvány a társadalom mellett az állami szerveket is kihívás elé állítja, amelyek akár a megnövekedett feladatteher, akár a munkatársak megbetegedése miatt szembesülnek új kihívásokkal. A válaszadási határidő megnövekedésének - és ezzel a közérdekű adatok megismeréséhez való jog korlátozásának - számos alkotmányosan elfogadható indoka lehet, az azonban garanciaként következik az Alaptörvényből, hogy az Infotv. szerinti határidőtől való eltérés konkrét okaira az adatkezelőnek kell rámutatnia."

Így aztán nem elég, ha a válaszadásra kötelezett szerv „csupán általánosan hivatkozik a veszélyhelyzetre”, hanem meg kell magyaráznia, hogy milyen közfeladatának ellátása került volna veszélybe, ha 15 napon belül kellett volna válaszolnia. „Az esetlegesen ellátatlanul maradó közfeladatot ténylegesen nevesíteni kell.”

A döntéshez Handó Tünde, Horváth Attila, Salamon László és Szívós Mária különvéleményt nyújtott be, mivel indokolatlannak tartják az ilyen követelmény megfogalmazását.