Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat évvel ezelőtt, a 2015-ös menekültválság után a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes többsége tárgyalni sem volt hajlandó az önálló határőrség felállítását sürgető jobbikos javaslatról - írja a Népszava.

Hétfőn viszont a parlamentben Orbán Viktor kormányfő bejelentette: „Szeptemberre egy a rendőrség keretein belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló új testület felállítását kérem, ami kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni.

Az új testület létrehozását egyfelől azzal indokolta: nem lehet, hogy miközben keleten, egy szomszédos országban háború dúl, addig a katonák a déli határt őrzik. Másfelől szerinte tehermentesíteni kell a családjuktól távolra, a déli határra vezényelt rendőröket.

A kormány 2016 augusztusában kormányhatározatot hozott arról, hogy a Készenléti Rendőrség állományába mintegy 3000 határvadászt toboroznak, akik hat hónapig tartó gyorstalpaló után ölthették fel az egyenruhát. Csakhogy mindössze ezer fő kezdte meg a képzést, de az nem derült ki, hogy végül hányan vették fel a nyáron forró, ősszel-télen saras, pótlék nélkül, akkoriban bruttó 220 ezer forintos fizetéssel "kecsegtető" szolgálatot.