Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a Mol Nyrt. nyerte el, így 2023. július elsejétől 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtését, és gondoskodik annak kezeléséről.

Mol-csoport tájékoztatása szerint a vállalat – összhangban a koncessziós pályázat feltételeivel – 2022. június 3-án adott be kötelező érvényű ajánlatot, aminek értelmében hamarosan új időszámítás kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban, hiszen a hulladékgazdálkodási koncessziós jogokat az önkormányzatok helyett a Mol kapja, vagyis a profitorientált magáncég rendeli majd meg a szemét begyűjtését, szállítását, feldolgozását, illetve köt szerződéseket az önkormányzatokkal.

„Ez egy komoly feladat és felelősség, de rendkívül elszántak vagyunk, hiszen a hulladékgazdálkodás fejlesztése rengeteg lehetőséget tartogat az egész régió számára. Meggyőződésem, hogy a Mol-nál megvan minden szükséges emberi erőforrás és infrastruktúra ahhoz, hogy beindítsa a térség körforgásos gazdaságát. Sokéves tapasztalatunk van az újrahasznosításban: elég csak a 100-120 ezer tonna saját hulladék kezelésére, a használt gumiabroncsokból készülő gumibitumenre, vagy a használt sütőolaj és a műanyag újrahasznosításra gondolni. Ezt a tudást szeretnénk most kiterjeszteni a koncesszión belüli teljes hulladékgazdálkodásra

– mondta még az ajánlat beadásakor Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese.

A koncessziós ajánlatban a társaság vállalta, hogy öt éven belül épít egy évente minimum százezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt, és az első tíz évben legalább ötvenmilliárd forintot költ beruházásra.

A szerződéssel az önkormányzati hulladékos cégek piaci szereplővé válnak: a Mol megvásárolja az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) Zrt.-t. és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-t, és a cégek alvállalkozóként dolgoznak együtt a koncessziós célok megvalósításáért. 

A kiírás a Mol-nak szabad kezet adott abban, hogy kit és milyen díj ellenében bíz meg a tevékenységgel.

Aggodalmak, mendemondák

Az autószerelők sztorijai és a Facebook tele van az üggyel kapcsolatos rémtörténetekkel. Ezek a sztorik arról szólnak, hogy valójában úgy ahogy van, megszűnik a lakossági fémhulladék átvétele, az átvevőhelyek nem foglalkoznak többé ilyen piszlicsáré dolgokkal, sőt, majd annak kell fizetnie, aki meg akar szabadulni a nemkívánatos fémhulladéktól.

A többség a Népszava e témával kapcsolatos cikkeire hivatkozik, amelyek például arról szólnak, hogy „a lépéssel az állam nemcsak a polgárokat fosztja meg tulajdonuktól és bevételeiktől, de az eddig szabad piaci körülmények között, jól működő, körülbelül 40 ezer munkavállalót foglalkoztató, mintegy 2 ezer céget is tönkreteszi”.

A magánszemélyek nem érintettek

A rémhíreknek némileg ellentmond egy fémhulladékok átvételére specializálódott vállalkozás, az Inter-Metal Recycling Kft. tájékoztatása, miszerint a változás július elsejétől a következőket jelenti a mindennapokban a lakossági fémhulladékok átvételénél:

Jelenlegi ismereteink szerint júliustól a magánszemélyek ingatlanán keletkező, általuk leadott, koncesszió alá nem tartozó építési, bontási, akár kisebb felújítási tevékenységből származó fémhulladékokért továbbra is piaci árat kínálunk majd

Ilyen holmik például a csövek, profilok, rudak, rácsok, különféle zártszelvények, betonacélok, lemezek, hengerelt acélok, kovácsoltvas elemek, ereszek, bádogok, gerendák, kábelek, huzalok, saválló, réz, alumínium konyhai és fürdőszobai szerelvények, csapok, mosogatók, ólom vízcsövek, radiátorok, kádak, tartályok, kerítésfonat, kapuelemek, hullámlemezek, lépcsők, csúszásgátló lemezek, távtartók.

A vas felvásárlási ára a fém típusától függően jelenleg kilogrammonként 40 és 75 forint között van.

Az újrahasznosító vállalkozás ismeretei szerint ugyanakkor júliustól az alábbi, a koncesszió alá tartozó fémtartalmú hulladékokat a piaci árnál alacsonyabb, úgynevezett ösztönző áron lehet majd leadni:

  • aludoboz, flakonok és egyéb fém csomagolási hulladékok,
  • akkumulátor hulladékok,
  • elektronikai hulladékok,
  • karosszéria hulladék és gépjárműalkatrész,
  • bizonyos háztartási hulladékok, amelyek ingatlanhoz köthető építési, bontási, felújítási tevékenységből nem származhatnak, például fém konyhai eszközök, edények, kannák, fémbútorok, leselejtezett kerékpárok, fém szerszámok.