Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss adatok szerint októberben az üzleti szférán belül az építőipar kivételével minden ágazat kisebb-nagyobb mértékben optimistább lett. Az ipari bizalmi index októberben korrigálta a szeptemberi visszaesést, sőt két és féléves csúcsára emelkedett. Javult a rendelésállományok megítélése – az exportrendeléseké is –, s a termelési várakozások is jobbak lettek. Egyedül a készletekről alkotott vélemény romlott.

Az építőipari termelők kilátásai a szeptemberi jelentős javulás után októberben kissé romlottak, s lényegében megfelelnek a járvány előtti utolsó „békehónap”, a tavaly februári vélekedésnek.

A kereskedelmi bizalmi index szeptember után októberben is kissé nőtt, s valamivel kedvezőbb a járvány előtti szintnél. Különösen a rendelésállomány megítélése javult.

A szolgáltatói bizalmi index októberben ismét emelkedett. Javult az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése. A növekedés fő akadálya a kereslethiány - adta hírül a GKI Zrt.

Tovább javulhat a foglalkoztatás

A foglalkoztatási hajlandóság összességében nem változott, leginkább az e szempontból optimista iparban erősödött. Továbbra is minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég, a legkevésbé a kereskedelemben. Az iparban és az építőiparban a termelés növelésének fő akadálya a munkaerőhiány.

Eközben a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött.

Mindenki az inflációtól tart

Az áremelési törekvés az iparban és a szolgáltató cégek körében enyhült, a kereskedelmi és építőipari cégek körében erősödött. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése októberben romlott, különösen az építőiparban és a kereskedelemben. A fogyasztók pesszimizmusa viszont oldódott, visszaemelkedett a júniusi szintre.

Egyre optimistábbak a magyarok

A GKI fogyasztói bizalmi index háromhavi csökkenés után októberben jelentősen, júniusi szintje közelébe emelkedett. Szeptemberhez képest különösen sokat javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről és a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye. Az előbbi legutóbb 2019. végén volt a mostaninál kedvezőbb. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket már hatodik hónapja egyre kedvezőbbnek érzik.