Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Alapvetően kockázatot jelent a kínai Fudan egyetem Budapesten tervezett kampusza, de az nem nemzetbiztonsági jellegű" – mondta el a Klubrádiónak Dunay Pál, aki nem tart attól, hogy Magyarországon újabb kínai kémek jelennének meg. A problémát abban látja, hogy ezzel a beruházással folytatódik Magyarország "szélsőséges eladósítása": főként abban lát kivetnivalót, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány mintegy 500 milliárd forint hitelt vett fel, miközben további 100 milliárd támogatást is adott rá a költségvetésből.

"Ha a kínaiak ide akarnak hozni egy egyetemet, azt kínai munkaerővel akarják megépíttetni, akkor miért mi fizetjük?" - fogalmazta meg aggályát a külügyi szakértő, aki szerint ezt az adósságterhet Kína akkor is behajtja, ha 2022-ben esetleg új kormány áll fel.

Példaként Montenegrót említette, amely infrastruktúrális beruházásra vett fel 1 milliárd dolláros hitelt Kínától, amely meghaladja az ország teljes külső adósságának egynegyedét. Később az új kormány felvetette ugyan, hogy az Európai Unió segítsen visszafizetni azt, de erre az EU nemet mondott. Magyarország uniós tagállam, de "ha bármely magyar kormány felvett hitelt kínai befektetőtől, akkor azt az adott országnak kell visszafizetni, legyen bárki is kormányon" - ismertette a problémát, amely szerinte kiszolgáltatottsághoz vezet.

Az oktatás viszont szerinte jó lehet az egyetemen, a kínaiaknak nem valószínű, hogy érdekük lenne ideológiai oktatást folytatni. Az ismert tananyag megfelel az európai átlagnak.

Arról, hogy a kínai hitelek milyen kockázatok jelentenek, ebben a cikkben részletesen írtunk .