Több mint 43 millió dollárnak megfelelő összegért vásárolta meg a Forma-1-es világbajnoki sorozat közvetítési jogait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tavaly – derül ki a társaság szerződéseiből.

A 43 millió 393 ezer 565 dolláros az összeg – napi árfolyamon – számolva 15 milliárd 817 millió forintnak felel meg – írja a Magyar Hang. A Hungaroring Sport Zrt.-vel kötött szerződés 2025 végéig érvényes, ennek megfelelően az idei év mellett 2024-re és 2025-re szól. A futamokat az M4 Sport közvetíti.

Az MTVA tavaly július 31-én jelentette be a gyorsasági autós versenysorozat közvetítési jogainak meghosszabbítását, a szabadedzéseket, az időmérő edzéseket és a versenyeket is közvetítik.

Ezt Papp Dániel vezérigazgató közölte a Hungaroringen rendezett magyar nagydíj előtt. A bejelentésről szóló MTI-s híradás azonban arról nem szólt, hogy mennyibe került a jogvásárlás.

Végül csak kibukott, mennyibe került a közmédia az adófizetőknek

Az állami költségvetési támogatásból működő MTVA viszont közzé tette a szerződés alapadatait. 2022-ben az MTVA költségvetése 130 milliárd forint volt.

Az újabb három évre szóló, 43 millió dolláros jog 8 millió dollárral került többe, mint az előző szerződés. Az ugyanis 35 millió dollár volt, akkori árfolyamon 10,6 milliárd forint.

Az MTVA 9,8 milliárd forintot fizet idényenként a magyar bajnoki mérkőzések sugárzási jogaiért, a Bajnokok Ligája pedig 18,9 millió euróba (6,85 milliárd forint) került három idényre.

Mindig is presztízsértékkel bírt a száguldó autók közvetítése. 2001-ig az MTV adta a futamokat, majd 2001-től 2011-ig az RTL Klub kereskedelmi tévécsatorna. Az állami televízióban a 2010-es kormányváltást követően kezdtek új szelek fújni, ekkor ruháztak be a prémiumsportjogokra.

Minden negyedik magyar óvodás tévét néz késő este

Az NMHH kutatása szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a készülék előtt. Este 10 órakor minden negyedik óvodás korú gyemek még nézi a tévét. Bővebben>>>