Magyarországon a meggy termőterülete 14 ezer hektár körül alakul, amivel a második legnagyobb területű gyümölcsnek számít. A meggytermés az elmúlt tíz évben 52 és 92 ezer tonna között mozgott. Az elmúlt két évben az időjárás nem kedvezett a meggynek. Szakértők szerint idén a tavaszi fagyok és hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel későbbre tolódott a szezon. A szélsőséges időjárás következtében ismét kevesebb meggy termett, szakértők szerint a termés a 60 ezer tonnát sem érte el, továbbá a gyümölcsök mérete is elmaradt az átlagostól - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet meggypiaci összefoglalójából. 

A meggyfogyasztás ösztönzésére minisztériumi program is indult, a magyar meggy szempontjából további fontos hír,  hogy az Európai Bizottság az idei évben jóváhagyta, hogy az újfehértói meggy felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

Az is kiderül az összefoglalóból, hogy továbbra is világ legnagyobb frissmeggy-exportőre Magyarország.

  • A KSH adatai szerint Magyarországon a frissmeggy-export 8 százalékkal 11,1 ezer tonnára nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a kivitel szempontjából meghatározó németországi piacon 8 százalékkal több, azaz 8,45 ezer tonna friss meggyet értékesítettek. Lengyelországba 88 százalékkal 90,4 tonnára esett a kivitel. 
  • A frissmeggy-import (döntően Szerbiából) 54 százalékkal 1,89 ezer tonnára csökkent 2020-ban. 
Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 1,22 ezer tonna volt 2020- ban: 2,18 ezer tonna export, szemben a 957 tonna importtal. A kivitel döntő hányada Németországba került. Magyarország cseresznye- és meggykonzervből nettó exportőr volt 2020-ban, a külkereskedelmi többlete 26,3 ezer tonnát tett ki: 28,3 ezer tonnát ért el az export, illetve ehhez képest lényegesen kisebb volt az import (2,04 ezer tonna).