A magyar háztartások 40 százaléka tervez energiatakarékossági beruházásokat; tavaly július óta 10 százalékkal többen költenének energiahatékonysági korszerűsítésre otthonukban – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb reprezentatív kutatásából.

A hitelspecialista vállalat negyedéves rendszerességgel vizsgálja a hazai háztartások anyagi helyzettel kapcsolatos várakozásait.

A legfrissebb felmérésből kiderül:

a magyarok 84 százaléka a jövőben is kihívásokkal teli időszakokra számít,

ám tavaly évvégéhez képest kevésbé pesszimista képet fest a mínusz 23 ponton álló Cofidis Hitel Monitor családi kassza hangulatindex. A mutató 14 pontos javulása ellenére még így is a koronavírus-járvány első időszakához hasonlóak az eredmények.

Minden negyedik megkérdezett kényelmesen kijön a jövedelméből

A tervek megvalósítását hátráltatták az infláció nyomán megnövekedett kiadások a kutatás szerint. A magyarok közel negyede kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy 200 ezer forintot jelent. Az élelmiszerárak emelkedése miatt tavaly júliushoz képest 35 ezer forinttal többet költenek erre a megkérdezettek havonta.

 

 

 

Hiába jelentős a béremelkedés, kevesebbet ér a fizetésünk, mint egy éve

A KSH adatai szerint 528 ezer forint volt a januári bruttó átlagkereset, míg a nettó 364 ezer. A bruttó mediánkereset 422,4 ezer forint volt, 17,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

felmérés alapján óvatosak lettek a magyarok, 59 százalékuk szerint érdemes várni a tervezett hitelekkel. Ugyanakkor egyötödük most is úgy véli: megéri hitel segítségével megvalósítania az adott beruházást, ha olyasmibe fekteti a pénzt, ami visszahozza az árát. Az adatokból kiderül, hogy akik az elmúlt 3 évben már terveztek az adott megtérülő befektetéssel, azok fűtéskorszerűsítésbe (45 százalék), szigetelésbe (34 százalék), illetve napelemrendszer telepítésébe (28 százalék) fogtak bele.

A magyarok számára a valódi motiváció az energiatakarékossági beruházásokhoz nem a környezettudatosság, hanem hogy minél nagyobb összeget takarítsanak meg: 13 százalékuknak csak ez számít, 40 százalékuk pedig, bár figyelembe veszi a fenntarthatósági megfontolásokat, lényegesebbnek tartja, hogy a korszerűsítéseknek köszönhetően kevesebbet költsön.

A kutatás szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben.

Az átlagos tervezett hitelösszeg 1,169 millió forint,  a leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (33 százalék) és a lakásfelújítás (30 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll 22 százalékkal.

(A Cofidis Hitel Monitor kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készíti 2011 óta, 1000 fős mintán online adatfelvétellel, évente négy alkalommal. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.)