Az Európai Bizottság az EU többi tagországával együtt Magyarország helyzetét is megvizsgálta a tavaszi gazdasági jelentésében, egyben javaslatokat is tett arra, miként lehetne a magyar gazdaság kilátásait javítani.

Ebből az is kiolvasható, és sajnálatos, hogy látszólag nincs megoldás a fennálló vitás témákban, ennek megfelelően az előrehaladás sem tűnik egyelőre túl valószínűnek. Ismétlő körök várhatók, a közelmúltból kiindulva ezeket az ütközéseket, majd zsákutcába futó vitákat igyekeztünk felvázolni.

Az Európai Bizottság ajánlásai:

- A kormány 2023-ban biztosítsa, hogy a nemzeti finanszírozású folyó kiadások növekedése összhangban legyen az összességében semleges költségvetési irányvonallal, figyelembe véve az energiaár-emelkedésnek leginkább kitett háztartásoknak és vállalkozásoknak, valamint az Ukrajnából menekülőknek nyújtott ideiglenes és célzott támogatás fenntartását.

- A magyar kormány eddigi válasza: A legújabb konvergenciaprogram már adósságcsökkentést, fenntartható hiánypályát irányoz elő. A kormány a rezsicsökkentéssel és az árstop intézkedésivel eleve a leginkább rászorulókat támogatja. Az Ukrajnából menekülők minden segítséget és ellátást megkapnak. A Bizottság sem gondolja komolyan, hogy 2024 előtt szigorítani lehetne a költségvetési feltételeken.

- Álljon készen arra, hogy a folyó kiadásokat a változó helyzethez igazítsa. Többek között a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, a RePowerEU és más uniós alapok felhasználásával fokozza a zöld és digitális átállásra, illetve az energiabiztonságra irányuló közberuházásokat.

- Válasz: Az országban rohamosan terjed a napenergetikai beruházások száma, "solar fan” az ország, ahogy azt Nagy Márton hivatalba lépő gazdaságfejlesztési miniszter megfogalmazta. A kormány elkötelezett a klímasemleges energiaellátás iránt, ezért gyorsítja fel Pakson az atomerőmű bővítését, abban a kibocsátásmentes energetikai szegmensben, amiről a bizottsági jelentés egy szót sem ejt.

- A kormány a 2023 utáni időszakban folytasson a prudens középtávú költségvetési pozíció elérésére irányuló költségvetési politikát. Elsősorban a jövedelmi egyenlőtlenségek kezelése révén javítsa a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát, miközben megőrzi annak megfelelőségét.

- Válasz: A családtámogatási programok épp ezt akarják hosszabb távon elérni, amelyek körének bővítését tervezi az új kormány. A fenntartható költségvetési pálya mellett az illetékes miniszterek kiálltak, ezt tartalmazza a konvergencia program is.

- A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó kohéziós politikai programok végrehajtásának megkezdése céljából gyorsan zárja le a programozási dokumentumokról a Bizottsággal folytatott tárgyalásokat.

- Válasz: Nem a kormányon múlik, minden kész van, minden ott van, politikai okok miatt nincs lezárva a folyamat. Varga Judit igazságügy miniszter a süketek párbeszédét emlegette a legutóbbi jogvitát illető tárgyalási körről, Didier Reynders illetékes biztos, ha nem is ezekkel a szavakkal, de lényegében ugyanezt mondta.

- Elsősorban továbbképzés biztosítása révén folytassa a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerőpiaci integrációját, továbbá hosszabbítsa meg a munkanélküli ellátások folyósításának időtartamát. Javítsa a szociális ellátások megfelelőségét, és biztosítsa az alapvető szolgáltatásokhoz és a megfelelő lakhatáshoz való hozzáférést mindenki számára. Javítsa az oktatási eredményeket, és növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét a minőségi többségi oktatásban. Javítsa a minőségi megelőző és alapellátási szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

- Válasz: Szemben a Bizottsági észrevétellel, a magyar kormány nem segélyez, hanem munkaalapú társadalomban hisz, ezért nem lesz meghosszabbított segélyezés, hanem a közmunkaprogram fenntartása és fejlesztése a cél, ahol, és ameddig szükséges. A hátrányos gazdasági helyzetben lévő régiók eleve kiemelt támogatási szerepet élveznek a fejlesztési elképzelésekben, az újonnan életbe lépő gazdaságfejlesztési stratégia épp ezekbe a térségekbe vinne el nagyobb beruházásokat, amik felhoznák a helyi vállalkozásokat, és a nekik dolgozó munkavállalók képzettségét is.

- Erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között az ügyészségi munka és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítása révén, valamint erősítse meg a bírói függetlenséget.

- Válasz: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már többször kifejtette, hogy uniós átlag feletti számban indítanak a magyar hatóságok vizsgálatot OLAF jelzések nyomán, a korrupció elítélt és üldözött.

- Hatékony szociális párbeszéd, az egyéb érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres hatásvizsgálatok révén javítsa a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát.

- Válasz: Sok nemzeti konzultáció volt, és ha nem is lettek érvényesek, több millió ember tudott véleményt nyilvánítani fontos kérdésekben népszavazásokon.

- Folytassa az adórendszer egyszerűsítését. Tegye kiszámíthatóbbá a szabályozást és javítsa a verseny feltételeit a szolgáltatási ágazatban, különösen a kiskereskedelemben és a közműszolgáltatói ágazatban, továbbá a vállalati tranzakciók kapcsán szisztematikusan alkalmazza a versenyfelügyeleti szabályokat.

- Válasz: A dolog folyamatban van, folyamatosan csökken a kisadók köre, és az adóhivatal is halad előre azon a pályán, hogy egy szolgáltató legyen. A magánszemélyeknek már szja-bevallást se kell csinálniuk, ez hamarosan elérhető lehetőség lesz a vállalatoknak is. Emellett megőrzendő tétel az Európai Unió legalacsonyabb iparűzési adója.

- Javítsa a versenyt a közbeszerzések terén.

- Válasz: Többek között az eddigi kritikákra reagálva, a kormány vállalja, hogy csökkenti az egyetlen pályázó részvételével zajló kiírásokat. Ezeket az eddig időszakban gyakran a vészhelyzet adta rendkívüli körülmények tették indokolttá, ez most megváltozik.

- Mozdítsa elő a fenntartható víz- és hulladékgazdálkodással, a gazdaság körforgásos jellegével, a vállalkozások digitalizációjával, a zöld és digitális készségekkel, valamint a kutatással és innovációval kapcsolatos reformokat és beruházásokat.

- Válasz: Ezek létező és ismert stratégia célok, az új kormány gazdaságfejlesztési tárcájának újraszerveződő finanszírozási opciói ezeket a célokat is előremozdítják.

- Csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való teljes függést a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítása révén, különösen az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és a villamosenergia-infrastruktúra korszerűsítése által.

- Válasz: Nyitott kapukat dönget a Bizottság, ezt szolgálja a paksi bővítés, annak felgyorsítása, illetve, hogy az amúgy is rendkívül népszerű napenergia többlettámogatást kap a következő időszakban.

- Diverzifikálja a fosszilis tüzelőanyagok behozatalát más országokkal való összeköttetések megerősítésén keresztül.

- Válasz: Magyarországon nem múlik, a szükséges infrastruktúra ezen az oldalon már kész is van.

- Az épületek és a közlekedés terén csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést azáltal, hogy fokozott erőfeszítéseket tesz a mindenki számára elérhető – és különösen a lakóházakra irányuló – energiahatékonysági intézkedések, illetve a közlekedés villamosítása tekintetében.

- Válasz: A kormány elkötelezett az elektromobilitás terjesztésére, többek között ezért is kiemelten fontos a klímasemleges atomerőművi bővítés. A családtámogatási programnak pedig kiemelt szempontja, hogy a felújítási, ennek megfelelően energetikai korszerűsítési szempontok is elérhetők legyenek mindenkinek.

Az új kormány kedd délután teszi le hivatali esküjét.