Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még a portugál elnökség alatt továbbléphet a hetes cikkely szerinti eljárás - közölte Didier Reynders uniós biztos a Varga Judittal folytatott találkozója után a Twitteren.

A Euronews szerint a megbeszélésen főleg a jogállamiságot érintő témákról tárgyaltak. Szóba került az unió éves jogállamisági jelentése, amelynek egyik magyar koordinátorát nemrég Deutsch Tamás fideszes EP-delegációvezető bírálta.

A biztos szerint még a jelenlegi portugál uniós elnökség alatt meghallgatást kell szervezni a hetes cikkely szerinti eljárás keretében Magyarország ügyében. Gyors előrelépést vár a bizottság Magyarországtól a Civiltörvény visszavonását illetően.

 

 

A Euronewsnak a tárgyalásra rálátó uniós források azt mondták, Reynders felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak lépéseket kell tennie azért, hogy alkalmazza az Európai Törvényszék ítéleteit. Reynders Tweetjében nem szerepel, de a Euronews úgy tudja, a biztos azt kérte, hogy Magyarország mérlegelje a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, és a miniszter segítségét kérte abban, hogy a magyar igazságügyi szervek jó kapcsolatot alakítsanak ki az Európai Ügyészséggel.

A magyar kormány a szuverenitása védelmére nem csatlakozik a luxemburgi székhelyű uniós nyomozószervhez, amely az EU költségvetését érintő csalásoknál önálló nyomozati jogkörrel rendelkezik majd. Polt Péter legfőbb ügyész nemrég megegyezett Laura Codruta Kövesi Európai Főügyésszel a szoros együttműködéssel, azonban ez a kooperáció csak az eddig meglévő igazságügyi együttműködésre terjed ki, a luxemburgi testület újabb eszközöket nem kap a magyarországi ügyek felderítésében - írja a Euronews.

"Megfáradt és beteg eljárás"

Varga Judit igazságügyminiszter Reynders igazságügyi biztossal folytatott tárgyalásokról a Facebookon tájékoztatta a publikumot. Ebben egyrészt arról tájékoztatott, hogy találkozott Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztossal, akivel "megosztotta a korábbi, Magyarországot alaptalanul bíráló jogállamisági jelentéssel kapcsolatos aggályait."

A posztban Varga Judit emlékeztetett: az Európai Bizottság még áprilisban tett ígéretet arra, hogy az idei jelentésük minden tagállamot egyenlő mércével mér majd, kitérve a megítélésük szerint pozitív tagállami fejleményekre is. "Továbbra is elvárjuk, hogy a 2021-es jogállamisági jelentés pártatlan, valós tényeken alapuló, a magyar kormány álláspontját is magában foglaló beszámoló legyen" - fogalmazott az igazságügyminiszter, majd hozzátette: a magyar kormány mindig nyitott marad a párbeszédre, hogy az egyoldalú és félrevezető tájékoztatás helyett egy őszinte és a kölcsönös tiszteleten alapuló véleménycsere alakuljon ki.

Egy másik posztjában pedig egy sajtótájékoztatón elhangzottakról tájékoztatta a publikumot. Eszerint Varga Judit megjegyezte, hogy a Reyndersszel folytatott megbeszélésen - a miniszter megfogalmazása szerint - "szó esett 'Európa megfáradt, beteg eljárásáról', a hetes cikkely szerinti eljárásról." Varga Judit szerint ezzel kapcsolatban "a magyar kormány a Bizottság összes kérdésére válaszolt, a politikailag motivált eljárás azonban 3 év után sem került lezárásra". A miniszter szerint "húzzák-halasztják, de az egésznek se füle, se farka, egy helyben toporognak. Mi mindenesetre jó magyarként védjük az álláspontunkat."

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.