Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányzat adatai alapján 2010 elejéhez képest mintegy 90 ezer fővel többen dolgoztak az ágazatban 2021 végére. A szektorban bekövetkező, halálos kimenetelű balesetek száma a termelés felfutása ellenére a korábbi, 40-50 körüli értékről 30 alá csökkent.

Az építőipar sajátossága, hogy más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám következményeik annál súlyosabbak.

Több ember gondatlansága kell ahhoz, hogy tragédia történjen

A Központi Statisztikai Hivatal 2021-es statisztikái szerint az építőiparban legmagasabb a halálos áldozatok száma Magyarországon az összes iparágat tekintve. Az év során 26 ember vesztette életét az építkezéseken történt balesetek miatt.

Ezen felül további 983 nem halálos kimenetelű sérülést jelentettek: az építőiparban tehát a munkavédelem kezelése során egyértelműen van még mit tenni a további halálesetek és maradandó sérülések megelőzése érdekében.

Az összesített adatok szerint az ellenőrzött munkaeszközök közül szabálytalan körülmények közt üzemelt: 

 

  • a teheremelő gépek több mint 40 százaléka;
  • a kisfeszültségű felvonulási berendezések közel negyede;
  • a földmunkagépek ötöde.

 

Mindeközben tízből kilenc munkavállaló biztosított megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók közel harmada mégsem használta.

A legsúlyosabb balesetekhez vezető okok

  • Magasból történő lezuhanás: a halálos kimenetelű balesetek 49 százalékáért és a nem halálos kimenetelű sérülések 18 százalékáért felelős.
  • Csúszás, botlás vagy esés ugyanazon a szinten: a nem halálos kimenetelű sérülések 25 százalékát okozza.
  • Összedőlő vagy felboruló tárgy okozta csapdába esés: a halálos balesetek 14 százalékáért felelős.
  • Mozgó, lezuhanó vagy repülő tárgy által okozott baleset: a halálos kimenetelű sérülések 10 százalékáért és a nem halálos kimenetelű sérülések 12 százalékáért felelős.
  • Sérülés rakodás, emelés vagy cipelés közben: a nem halálos kimenetelű sérülések 20 százalékát teszi ki.

2022 nyarán 2229 munkáltatót kerestek fel a munkavédelmi felügyelők, akik az ellenőrzés alá vont munkáltatók kétharmadánál bukkantak valamilyen mulasztásra.

A felügyelők 1685 esetben hoztak hiányosság megszüntetésére kötelező határozatot. Több mint 600 esetben függesztették fel a tevékenységet, 179 esetben került sor munkavégzéstől való eltiltásra, és több mint 45 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki.

A munkavédelmi ellenőrzések földrajzi eloszlását tekintve a legmagasabb arányban Somogy, Szabolcs és Pest megyében akadtak szabálytalanságokra a felügyelők, a munkaadók több mint 90 százalékánál tártak fel valamilyen hiányosságot.