Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összességében az ideinél 29 százalékkal fognak többe kerülni az autópálya-matricák – írja az Mfor, miután a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (NÚSZ) közérdekű adatigénylésére megérkeztek a válaszok. A hírportál arra volt kíváncsi, hogy a különféle időtartamra szóló, különböző típusú matricákból mennyit vásároltak idén augusztus 31-éig az autósok.

A számítás azért volt bonyolultabb, mint az eddigi években, mert most először nem egységesen, az augusztusi éves infláció (15,6 százalék) mértékével emelték meg az útdíjhasználati díjat, hanem azt elég sarkosan differenciáltan tették: egyes matricák csupán 5, míg mások 20, 40 vagy akár 70 százalékkal fognak többe kerülni jövőre.

A közérdekű adatigénylésre adott válasz megerősíti a NÚSZ júliusi tájékoztatásában felvázoltakat, melyek szerint az értékesített matricák zöme heti (10 napos), illetve havi időtávra szól.

A hetit vitték

Az év első nyolc hónapjában értékesített 11,3 millió matricából 6,4 millió darab volt heti (56,7 százalék), míg csaknem kétmillió darab szólt egy hónapra (17,5 százalék). Emellett természetesen nagyon népszerűek voltak a megyei matricák is, melyekből 2,3 millió darab fogyott (20,6 százalék). Az eladott éves matricák száma kevesebb mint 580 ezer, ez az összes matrica 5,1 százaléka.

A 10 napos autópálya-matrica ára 44, a havi pedig 71 százalékkal nő - írta korábban a Napi.hu.

Frissítés

Félrevezető minden olyan állítás, sugallat, mely szerint az útdíj közvetlenül a koncessziós társasághoz kerülne, hiszen a koncessziós szerződés alapján a koncessziós társaság nem jogosult a koncessziós útszakaszokon az útdíj szedésére, mely tevékenység a továbbiakban is a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. feladata. A koncessziós tevékenységgel kapcsolatban a koncessziós társaság részére a koncessziós szerződés alapján fizetendő díj mértéke független az útdíj mindenkor aktuális mértékétől - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.