A magyar kormány 2021. július végén egy kormányhatározattal vezette be, hogy egyszerűsíti a digitális nomádok magyarországi beutazását és tartózkodását. Az év eleje óta igényelhető fehér kártyát azok a harmadik országbeli személyek szerezhetik meg, akik más országban foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban állnak, vagy igazolt nyereséggel rendelkező külföldi vállalkozásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek, és a munkájukat, illetve vállalkozásuk irányítását Magyarországról fejlett digitális technológiai megoldással végzik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a távmunka igazolása bőven elég ahhoz, hogy a magyarországi ideiglenes tartózkodásra bárki jogosult legyen. Ráadásul az engedély egy évre szólhat, amely további egy évvel meghosszabbítható. 

Mivel a fehér kártya feljogosítja a tulajdonosát, hogy az unión belül szabadon utazzon, a digitális nomádság vonzó is lehetne - de egyelőre nem rohanták le Magyarországot az így bevándorolni kívánók. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az így szerzett tartózkodási idő nem számít bele tartósabb bevándorlás feltételéül szabott időbe, vagyis a rendszer különösebben nem marasztalja a távmunkában dolgozókat.

Kevesen kérték, de oroszok és ukránok is jöttek

„2022. szeptember 30-ig összesen 287 fehér kártya iránti kérelmet nyújtottak be. A benyújtott kérelmek közül 3 százalék esetében született elutasító döntés” – közölte a Napi.hu-val a bevándorlási ügyekért felelős Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

A válasz alapján tehát összesen 8-9 kérelmet utasítottak vissza. Azt nem tudni, hogy milyen okból estek ki a magyarországi tartózkodásra jogosító fehér kártyások közül, miközben a szabályozás nagyon laza. Mindössze arra van szükség, hogy a digitálisan elvégezhető munkát folytató személy a foglalkoztatótól származó hiteles igazolást adjon be a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyáról, valamint hogy igazolja, az elmúlt hat hónapban volt havi 2000 eurót meghaladó jövedelme, ami 840 ezer forintot jelent jelenlegi euróárfolyamon.

Annyi a nehezítés, hogy a hat hónapnyi összegnek egy összegben rajta kell lennie a bankszámlán az igényléskor, valamint az itt tartózkodás teljes ideje alatt. Továbbá a szálláshely egy évre szóló leigazolása is szükséges.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság lapunk érdeklődésére pontos adatot nem közölt a már fehér kártyához jutottakról, de annyit elárultak, hogy a kérelmező 26 ország állampolgárai közül legnagyobb számban a kérelmet benyújtók amerikai, brit, török, orosz és ukrán állampolgárok voltak. Azt nem tudni, hogy az orosz-ukrán háború kezdete után nőtt meg az utóbbi két nemzet polgárai részéről az érdeklődés.

Sok más ország csábítja a digitális nomádokat

A magyar program iránti mérsékelt érdeklődés oka az lehet, hogy a koronavírus-járvány alatt több ország is hasonló programokat vezetett be. Az EU-ban külön bevándorlási programja van Németországnak, Portugáliának és Spanyolországnak is, de világszerte már közel 50 hasonló lehetőség létezik.

Viszont a kevesebb mint 300 jelentkező azt mutatja, hogy a főleg az informatikusok számára vonzó fehér kártya arra egyelőre nem alkalmas, hogy ellensúlyozza az elvándorlás okozta veszteséget a területen. Pedig már a pandémiát megelőzően végzett felmérések is 26 ezer fős IT-szakemberhiányt prognosztizáltak Magyarországon, és a járvány időszakában bevezetett home office megoldások tovább növelték a digitális munkakörökben dolgozók körében a távmunka és a digitális nomád munkavégzés vonzerejét.

A területen dolgozók több mint 20 százaléka szívesen költözne külföldre úgy is, hogy megtartja jelenlegi munkahelyét egy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az IVSZ megbízásából végzett kutatás szerint. 

Tehát a magyar IT-sokat egyelőre könnyebb elcsábítani, mint a külföldieket Magyarországra hozni.