Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július 1-től a jelenlegi 1,99 százalékról 4,99 százalékosra nő a Diákhitel 1 kamata. A változást a Hvg.hu szúrta ki.

Bár a Diákhitel Központ honlapján azt hirdetik, ennél a kölcsönnél "nincs apróbetűs rész", a kamat emelését a honlapon mindössze egy *-gal jelölt apróbetűs kiegészítés jelzi. Nagy betűkkel továbbra is az 1,99 százalékos, már csupán néhány napig érvényes kamatot tüntette fel az intézmény. 

A Diákhitel 1 szabadon felhasználható kölcsön, az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező 45 év alatti magyar állampolgárok vagy menekültek igényelhetik. Az összege havonta 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjed, félévente maximum 750 ezer forint lehet. A folyósítás félévente egy összegben vagy havonta is történhet. 

A Diákhitel 1 változó kamatozású, a Diákhitel Központ félévente változtathatja az ügyleti kamatát, és a mostani kamatváltozás az összes eddig felvett hitelt érinti, nem csak az új hiteleket. A kamatot a forrásköltségek változása és a hitelkockázat alapján kalkulálja ki az intézmény. A kamatemelések miatt elsősorban az előbbi nőhetett meg, ezért lehetett szükség a mostani kamatemelésre. A hitelt felvevőknek annyi könnyebbségük van, hogy a kölcsönt, bármikor díjmentesen lehet előtörleszteni, tehát ha nem akarják fizetni a magas kamatokat, és van rá lehetőségük, csökkenthetik a tőketartozást. 

Évi 90 ezerről 225 ezerre

Praktikusan a mostani változás annyit jelent, hogy aki például három év alatt 4,5 millió forint hitelt vett fel, eddig évente 89 550 forintos kamattal számolhatott, mostantól ez évente 224 550 forintra emelkedik. Amíg nem törleszt a diák, addig a meg nem fizetett kamatot is hozzáadja az intézmény a tőketartozáshoz, vagyis a korábbinál jóval gyorsabban nő majd a felhalmozott tőketartozás a törlesztés megkezdéséig. 

A többi diákhitel-konstrukció (Diákhitel 2, képzési hitelek) ügyleti kamata továbbra is nulla százalékos marad az ügyfelek számára.