Az elmúlt időszakban évente  4,7-6,5 ezer tonna szamóca termett Magyarországon, 90 százalékát pedig a magyar vásárlókhoz kerül, az export marginális. Ugyanakkor importra szükség van, tavaly - az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb - 3568 tonna jött külföldről, nagy része Spanyolországból. 

Az Agrárközgazdasági Intézet (volt Agrárgazdasági Kutató Intézet) szamócakörképéből kiderül, hogy a múlt őszi fényszegény és csapadékos idő miatt kevesebb volt a virágkezdemény, ami a termés csökkenését eredményezheti. A szabadföldi szamóca szezonja kéthetes késéssel kezdődött, ezért június végéig is elhúzódhat.

Az import szamóca a magyarral párhuzamosan jelen van a piaci kínálatban, a nagykereskedelmi ára a 14–22. hetek átlagában - azaz április elejétől június elejéig - 1176 forint volt, ez 47 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A magyar szamóca az idén kilónként 3500 forintos áron lépett piacra áprilisban, a kínálat bővülésének köszönhetően június elejére 1500–2000 forint/kilogrammra csökkent