Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy konyhai robotgép nagyban megkönnyítheti a konyhai "munkát", ám körültekintően kell vásárolni. Első körben helyet kell neki találni a konyhában, vannak ugyanis méretes készülékek. Szintén érdemes átgondolni, hogy pontosan milyen esetekben lesz szükség robotgépekre, ezzel megtakarítást lehet elérni: csak olyan gépet érdemes venni, amelynek a funkcióit valóban ki tudjuk használni. A felesleges extrákért kár fizetni. 

Ha ez megvan, akkor jöhet a megfelelő gép kiválasztása, ami nem könnyű feladat, a kínálat ugyanis óriási. A teszteredmények segíthetnek: a Tudatos Vásárlók Egyesülete 74 konyhai robotgépet tesztelt (fizetős tartalom) laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen.

A robotgépek között voltak az úgynevezett keverőkaros gépek, melyek erőssége a keverés, dagasztás vagy habverés. A másik nagy tábort az univerzális robotgépek alkotják, utóbbiak elsősorban az aprításban, vágásban, darálásban jeleskednek. A teszt során nemcsak a működésre, hanem a használat egyszerűségére, a tervezésre és kivitelezésre, beleértve a motor élettartamát, a zajszintre és az energiafogyasztásra is figyeltek a tesztelők.

A gépekkel a vizsgálat során készítettek

  • tojáshabot,
  • tejszínhabot,
  • pitetésztát,
  • kenyértésztát,
  • majonézt,
  • palacsintatésztát. 

Az aprítást és a szeletelést is vizsgálták a tesztelők: diófélék, fűszernövények, hagyma és burgonya felhasználásával. Továbbá sajtot és sárgarépát reszeltek a robotgépekkel. Ezeken kívül készült még bébiétel, smoothie, gyümölcslé (alma, narancs), hasábburgonya, illetve daraboltak jeget, hogy értékelni tudják melyik konyhai robotgéptől várhatjuk a legjobb teljesítményt a használat során. Mivel ezek a legfontosabb feladatai a konyhai robotgépeknek, ez az értékelés számított bele legnagyobb arányban a végeredményekbe.

Hogyan szerepeltek? Mennyibe kerülnek?

A háztartási gépek tesztjeinél megszokott forgatókönyv érvényesült: a gépek árai nagyon széles skálán mozognak, a legolcsóbbért 23 ezer forintot, a legdrágábbért majdnem 20-szoros összeget, 400 ezer forintot kell adni. A teszteredmények szerint a készülékek ára és teljesítménye nem feltétlenül van összhangban. 

"Bőven van választék remekül teljesítő konyhai robotgépekből 100 000 forint alatt , ezért ha ennél többet kérnek érte, érdemes alaposan megnézni, hogy valóban van-e valami extra funkciója a terméknek, ami megérne annyival többet. Legtöbb esetben nincs. Arról nem is beszélve, hogy a legdrágább tesztelt termék, egy KitchenAid konyhai robotgép pont a lista végén kullog az eredményeit tekintve"

- derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének értékeléséből. Az sem garancia a "sikerre", ha egy megbízhatónak tartott márka készülékét választja valaki, mivel egy gyártó termékei között is vannak gyengébbek és jobbak is, és az áruk is eltérő. 

A teszt végeredménye szerint a legjobb három gép bőven 100 ezer forint alatt elérhető. Az első helyet 82 százalékos teljesítménnyel megszerző gép 66 ezer forintba kerül, a második helyezett 80 százalékos eredményt ért el, ezért azonban 34 ezer forintot kell adni. A harmadik helyezett egy 72 ezer forintba kerül és 78 százalékkal zárta a tesztet.

Miért kell fizetni a tesztekért?

Több olvasó érdeklődött az elmúlt időszakban, hogy az adott cikkekből miért nem derül ki a tesztek konkrét eredménye, vagyis az, hogy pontosan melyik gép hányadik helyen végzett, melyik a legjobb, legolcsóbb stb. Ennek az az oka, hogy a tesztek megrendelőjének és jogtulajdonosának, a - Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködő - International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása.
A gyártóktól független nemzetközi ICRT hálózata világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak: egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon. A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza pedig nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. Egy-egy tesztért kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni, ez az összeg egy-egy háztartási gép vagy éppen matrac árának töredéke, így, aki a független laboratóriumban vizsgált termékek közül szeretne a legjobbak közül választani és belefér a büdzsébe, azoknak érdemes a tesztet megnézniük a vásárlás előtt. A mostani robotgépteszt konkrét, termékekre bontott eredményeit itt lehet megnézni (fizetős tartalom).
Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik.