A Magyar Nemzeti Bank „XVI. UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság” nevű 10 ezer forintos címletű ezüstből és 2000 forint névértékű színesfémből készült emlékérmét bocsátott ki szombaton, egy hónappal az első Budapesten megrendezendő Európa-bajnoki mérkőzés előtt - derül ki a jegybank közleményéből. 

Mi szerepel az érméken?

Az két változatot azonos éremképpel bocsátják ki, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Bohus Áron iparművész tervezte, amelyek képi megjelenésében az Európa-bajnokság magyar vonatkozásai dominálnak. 

Az előoldal központi motívuma Budapestnek, mint az UEFA EURO 2020 Labdarúgó-Európa-bajnokság egyik rendező városának a hivatalos emblémája. Az érme szélén futó köriratban az óramutató járásával megegyezően haladva, betűrend szerinti sorrendben – a rendezés jogát eredetileg elnyert további 11 város neve – „AMSZTERDAM BAKU BILBAO BUKAREST DUBLIN GLASGOW KOPPENHÁGA LONDON MÜNCHEN RÓMA SZENTPÉTERVÁR” – olvasható. Az előlapon helyezték el a törvényes fizetőeszközök kötelező éremképi elemeit. Az embléma ábrázolása feletti két sorban a mikroírásos biztonsági elemet is tartalmazó „BP.” verdejel és a „2021” verési évszám, valamint a „MAGYARORSZÁG” felirat, az embléma ábrázolása alatti két sorban a „10 000”, illetve a „2000” értékjelzés, valamint a „FORINT” felirat olvasható. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás az emlékérmék hamisítás elleni védelmét segíti.

Az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.