Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatás az EU járvány után gazdaságélénkítő alapjából 1,4 milliárd euróval csökken. Ha a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még e csökkentett összeg 70 százalékát is elveszítheti - írta a napilap.

Budapestnek ugyanis eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek érdemben jobbak a korábban vártnál. A helyreállítási alapról rendelkező jogszabály szerint ugyanis a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását 2022. júniusában aktualizálni kell a 2020-as és a 2020-2021-es GDP-adatokkal.

Nincs megegyezés a magyar helyreállítási tervről

Az, hogy végül mennyi jut el ebből Magyarországra, még kétséges. A magyar helyreállítási tervről folyó tárgyalások ugyanis egy ideje egy helyben topognak, mert Brüsszel még mindig az Orbán Viktor vezette kormány válaszaira vár.

Ha pedig a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem juthat hozzá. Az előírások szerint ha 2022 végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti.

Mivel a brüsszeli jóváhagyás folyamata több hónapig tart, legkésőbb szeptemberben meg kell kötni az alkut, hogy a pénz ne kerüljön veszélybe - írta a Népszava.