A kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését: február elején érkezik az orvosok emelt bére és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével növelt finanszírozást kapják - közölte Takács Péter egészségügyi államtitkár a kormány Facebook-oldalán.

Ugyanakkor az egészségügyi ágazatban forr a levegő, az orvosok hétvégén küldöttközgyűlést tartanak, az ápolók pedig sztrájktárgyalás és kollektív vitát kezdeményeznek a kormánnyal.

Takács Péter a videóban emlékeztetett: 2010 óta több ütemben emelte a kormány az orvosok bérét, így a szakorvosok már többszörösét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt.

A mostani 11 százalékos béremeléssel egy kezdő orvos bére 687 ezer forintra, egy középkorú, huszonéves gyakorlattal rendelkező orvos bére 1 millió 650 ezer forintra emelkedett, egy idősebb, 40 éve pályán lévő orvos pedig alapbérként 2 millió 380 ezer forintot fog kapni - ismertette.

Az ápolók béremelését is folytatja a kormány: az ő bérüket 2010 óta már több mint háromszorosára emelték - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a kormány arról is döntött, hogy idén júliusban, majd jövő év márciusában újabb ápolói béremelés következik, amivel a rendszerváltás óta a legnagyobb léptékű béremelést hajtják végre, alig több mint egy év alatt.

Az egészségügyért felelős államtitkár a szakdolgozói béremelésről korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a 14 hónapon belül végrehajtott emelés a legnagyobb mértékű lesz a rendszerváltás óta, és ezzel az átlagos orvosbér 37 százaléka lesz az átlagos szakdolgozói bér. Az államtitkár hozzátette, a kormány azt is elfogadta, hogy a jövőben összekötik az orvosi és a szakdolgozói béreket, azaz csak együtt lehet majd emelni, így megmarad ez az arány a fizetések között. 

A szakdolgozók nem tudnak nyárig várni

Készek vagyunk a sztrájkra, írta Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). A szakdolgozók, ápolók érdekeit képviselő szakszervezet sztrájktárgyalást és kollektív vitát kezdeményez.

A kormányfőnek küldött levélében hat pontból álló követeléseiket fogalmazták meg az ápolók: ezek többek között tartalmaznak egy azonnali 32-55 százalékos béremelést, valamint azt, hogy az azonnali béremeléssel a szakdolgozói átlagbér érje el az orvosi átlagbér 37 százalékát, a béremelés második lépcsőjében 2024. január 1-étől pedig érje el az orvosbér 45 százalékát. Maradjanak meg a pótlékok, bérkiegészítések, valamint a 20 százalékos bércsökkentésre csak kivételes esetben a munkavállalói képviselők véleményét is figyelembe véve kerülhessen sor.

Takács Péter egyébként a héten válaszolt az ápolók levelére, ebben azt írta: az egészségügyben dolgozók béremelése folyamatban van, 14 hónap alatt 50 százalékkal fogják megemelni a szakdolgozók bérét.

Hétvégén az orvosi kamara küldöttközgyűlést tart

Február 4-ére hirdetett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke Kincses Gyula országos küldöttközgyűlést, ahol arról döntenek majd a küldöttek, hogy milyen nyomásgyakorlási eszközt vetnek be a szakmai és egzisztenciális érdekeik megvédése miatt. A kamara előzetes felmérése szerint az orvostársadalom részéről jelentős és egységes hajlandóság van arra, hogy az önként vállalt ügyeleteket felmondják, valamint a szerződéseiket letétbe helyezzék.

Még csak pár hét telt el az idei évből, de máris a következőket tapasztalják:

  • a fekvőbeteg ellátásban dolgozó kollégáktól a megyei kórházhoz csatolás után a korábbi pótlékokat elvonták,
  • a kórházátalakítás után az új intézményben a besorolási illetmény alacsonyabb lett,
  • előfordult, hogy nyugdíjba készülő háziorvos tulajdonát képező praxist betöltésre hirdették meg a kolléga tudta nélkül.