Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aszófő pár száz lakosú falu a Tihanyi-félsziget tövében, ehhez képest az elmúlt pár évben épülhetett itt sittlerakó, betonüzem és félig egy húsüzem is. Most újabb megpróbáltatás előtt állnak az aszófőiek, ezúttal ugyanis zöldhulladék feldolgozó üzemet „álmodott” valaki az üdülőövezeti település szélére, a pécselyi úton, kábé 50-100 méterre lakó övezettől és a falu lakott (parcellázott) határától.

Azért, hogy ez ne valósulhasson meg, két önkormányzati képviselő helyi-népszavazás kiírását kezdeményezte a legutóbbi ügyben – idézi a hirbalaton.hu az Aszófő Hangja Facebook-oldal írását.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Aszófő 040/30-31 hrsz.-ú ingatlanokra vonatkozóan a település helyi építési szabályzata (HÉSZ) megváltozzon, lehetővé téve a térségi hulladék feldolgozó üzemet?” – kívánják feltenni, és helyi népszavazásra bocsátani a kérdést a kezdeményezők.

Az Aszófő Hangja közösségi oldalon ez olvasható:

A 2022.09. 22-én lezajlott nyilvános aszófői önkormányzati testületi ülésen két önkormányzati képviselő helyi-népszavazás kiírását kezdeményezte a település határában tervezett új hulladékfeldolgozó telep ügyében.

A népszavazás lehetővé tenné a falu lakossága számára, hogy önmaga döntsön szavazással az újabb ipari zöldhulladék feldolgozó üzemről (A betonüzem és sittlerakó esetében erre nem volt lehetőség, mert nem tájékoztatták időben és megfelelően a lakosságot.

Az írás állítása szerint a polgármesternek a hulladékfeldolgozó üzem létesítését előkészítő előterjesztése voltaképpen egyszemélyes döntés volt a vészhelyzeti kormányrendeletnek köszönhetően. Az érintett terület jelenleg nem beépíthető. Amint a HÉSZ módosítását megszavazzák, a területet várhatóan átsorolják más építési övezetté és máris lehetővé válik a hulladékfeldolgozó üzem megépítése.

Feleslegesnek tűnik amúgy az átsorolás, hiszen Aszófőn létezik gazdasági övezet (Aszófő Hrsz. 040/19-26) és nem világos, hogy miért nem oda helyeznék el az amúgy

folyamatosan daráló és állandó hanghatással és porolással járó faaprírték üzemet.

Az Aszófő Hangja hosszasan sorolja érveit az újabb üzem létesítése ellen, egyebek közt sérelmezve a hiányos, félrevezető tájékoztatást és az elmaradó lakossági egyeztetést. Emlékeztet Aszófő Község Önkormányzat Képviselő testületének 75/2018. (XII. 21.) határozatára, miszerint: “Aszófő környezeti szempontból érzékeny település. Nyílt karszt területen fekszik, védett vízbázis területtel, fokozottan érzékeny felszíni és felszín alatti vizekkel. Levegőminőségre érzékeny üdülőtelepülés, ökológiailag sérülékeny természetvédelmi területekkel. Környezetvédelmi szempontból zavaró területfelhasználás a településen nem valósulhat meg.”