Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, ezek a források egyebek mellett a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek támogatását szolgálják - idézte Steinert az MTI. 

Ezért nyáron ki fognak írni egy nagy volumenű pályázatot, amelynek a kerete várhatóan a 100 milliárd forintot is meghaladja. A pályázattal komplex energetikai megoldások kialakítását ösztönzik, ugyanis részben tetőszerkezetre helyezett saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszereket, emellett pedig energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszereket kívánnak támogatni.

Mindezekkel nagyságrendileg 80 ezer háztartás korszerűsítését tűzték ki célul.

A koronavírus-járvány következményeinek enyhítését célzó Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RRF) révén Magyarország 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és közel 10 milliárd eurós hitelt kaphat. Vagyis itt lényegében 9,8-10 milliárd eurónyi hitelt vesz fel az állam. 

Az RRF-ből származó támogatással az lenne a cél, hogy a legrelevánsabb problémák mellett egy globálisan is versenyképes gazdaságot építsen fel az EU, ezért a beruházási tervekben számít, hogy erősítsék a tagállam növekedési potenciálját, a munkahelyteremtést, a gazdasági, társadalmi és intézményi ellenálló-/alkalmazkodóképességet, elérjék a klímapolitikai célkitűzéseket, de azt is figyelik, hogy egyetlen beruházás (például vasútépítés) se okozzon jelentős kárt a környezetben. A beruházások minimum 37 százalékát kötelező klímavédelmi, zöldberuházásokra fordítani.

Valamint a források felhasználásának szabályossága vizsgálható, továbbá alkalmazható rá a magyar kormány által kritizált jogállamisági kritérium.