Idősebb nők ezrei beperelték a svájci kormányt Strasbourgban éghajlatpolitikája miatt.

„Történelmi esemény” – mondta Anna Mahrer, a keresetet benyújtó Nyugdíjasok Klímaklubjának képviselője.

Ez az első precedens arra, hogy a strasbourgi székhelyű bíróságnak az éghajlatváltozás emberi jogokra gyakorolt hatásáról kell döntenie.

A strasbourgi meghallgatások szerdán kezdődnek – írja a BBC.

Svájcban a világátlagnál gyorsabban nő a hőmérséklet, és egyre gyakoribbak a hőhullámok.

Nagyobb veszélyt jelent az idősekre az éghajlatváltozás

A többségében nyugdíjasokból álló csoport azt állítja, hogy az éghajlatváltozás veszélyezteti emberi jogaikat, egészségüket, sőt az életüket is.

Az átlagosan 73 éves nyugdíjasok keresetük alátámasztására orvosi leleteiket is az ügyirathoz csatolták.

A csoport fő célkitűzése, hogy a – 46 tagországból álló Európa Tanácshoz kötődő – bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére.

Egyre gyakrabban okoz halált a hőség

Az Európai Éghajlat- és Egészségügyi Megfigyelő Intézet (ECHO) szerint az átlaghőmérséklet előrejelzett emelkedése súlyos kockázatot jelent az egészségre, főként az időseknél.

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a 65 évnél idősebbek esetében a hőséggel indokolható elhalálozások száma Európában – áll az ECHO jelentésében.

Az éghajlatváltozás aránytalanul nagy mértékben érinti az időseket a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi kockázatok miatt – tette hozzá Mahrer.

A svájci kormány nem fűzött megjegyzést az ügyhöz, azt azonban egyértelművé tette, hogy álláspontja szerint az éghajlatváltozás problémája nemcsak az idősebb nőket érinti.

Ez a két lehetséges jövőkép tárul a világ elé

Vezető közgazdászok és tudósok kiszámolták, mikor és hány fővel tetőzik a világ népessége. Az emberek jövője ezen a Földön két lehetséges forgatókönyv szerint alakulhat a kutatók szerint. Bővebben>>>