Több földrengés is történt a hét folyamán: kedden este Pakisztánt és Afganisztánt érte ilyen katasztrófa, amely több ember életét követelte. Ugyanakkor több száz földrengés rázta meg Új-Zéland északi szigetét is, a szakértők pedig arra figyelmeztették a helyieket, hogy a rengések még hetekig folytatódhatnak.

A befektetők figyelme hétfőn a hétvégén összeomlott nagybankra, a Credit Suisse-ra összpontosult. A különféle botrányok miatt évek óta agonizáló pénzintézetet végül rendkívüli módszerekkel átvette a legnagyobb svájci bank, a UBS.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán 25 százalékkal emelte meg az amerikai alapkamat mértékét, ami így 5 százalék lett. A továbbiakat illetően minden lehetőséget nyitva hagytak, de könnyen lehet, hogy ez a kamatcsúcs.

Nem hátrálnak a francia tüntetők

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett az elmúlt időszakban, különösen azt követően, hogy az alkotmány 49.3-as cikkelye adta lehetőséggel élve szavazás nélkül fogadtatták el a parlamenttel a nyugdíjkorhatár emelését. Az államfőnek a Napi.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint több szempontból is lényeges, hogy helyreállítsa renoméját, de könnyen lehet, hogy ehhez fel kell áldoznia Élisabeth Borne miniszterelnököt több másik kormánytaggal együtt. Az első kérdés azonban egyelőre az, miként fogadja az Alkotmánybíróság a költségvetési tervbe ágyazott nyugdíjreformot.

Ahhoz továbbra sem fér kétség sem, hogy a franciák nem nyugodtak bele abba, hogy 62 évről 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Csütörtökön ismételten sztrájkoltak és tüntettek országszerte.

Bíróság elé állítanák Putyint

A hét talán legtöbbet taglalt témája volt az, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az államfőt ukrán gyerekek jogellenes deportálásával vádolják.

Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök kijelentette, a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek, még egy Hágára mért esetleges rakétacsapást is emlegetett. Mindeközben felmerült, hogy Dél-Afrika akár a Nemzetközi Büntetőbíróság kezére is játszhatná Vlagyimir Putyint.

Az orosz elnök a héten Moszkvában fogadta Hszi Csin-ping kínai elnököt. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője elárulta: a két államfő között szóba sem került Kijev ukrajnai béketerve, helyette inkább a gázszállítások növeléséről és a kínai béketervről tárgyaltak.

Érdekesség, hogy miközben a kínai tulajdonosú TikTokot az Európai Bizottság, a kanadai közszolgálat és az amerikai kongresszus alkalmazottai után a holland kormánytisztviselők telefonjairól is kitiltották, a Kreml az iPhone-ok lecserélésére adott utassítást az alkalmazottaknak.

Uniós tervek és összetűzések

Az Európai Bizottság a héten javaslatot dolgozott ki annak ösztönzésére, hogy a gyártók és szolgáltatók inkább javítsák, mint cseréljék a meghibásodott termékeket. Emellett egy olyan tervvel is előálltak, amellyel reményeik szerint visszaszoríthatnák a vállalatok zöldre mosási kísérleteit.

A csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozónak számos tématervvel vágtak neki a tagállami vezetők. A napirend alapján

  • Ukrajna fegyveres támogatásáról;
  • az uniós versenyképesség javításáról;
  • az energetikáról;
  • a külkapcsolatokról és
  • a migrációról is tárgyaltak volna.
A várakozásoknak megfelelően azonban a legtöbb vitát a napirendi pontok között nem is szereplő belső égésű motorok generálták.