Egyre kevésbé optimista az orosz elit Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújával kapcsolatban. Az üzleti és politikai élet krémje úgy látja, az lenne a legjobb, ha végre véget érne a „villámtámadásként” indított, de immár 16. hónapja tartó fegyveres konfliktus.

A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó befolyásos oroszok már azt is sikerként könyvelnék el, ha egyfajta hidegháború formájában folytatódnának a továbbiakban az összetűzések, és azon torzsalkodna tovább Ukrajna és Oroszország, kihez tartoznak valójában az oroszok által megszállt területek. Kevés esélyt látnak azonban valójában arra, hogy a Kreml lefújja a fegyveres támadásokat.

Az elit harapófogóba került: félnek attól, hogy egy értelmetlen háború bűnbakjaivá válhatnak. Meglepő, hogy az orosz elit körében mennyire elterjedt az a nézet, Putyin nem feltétlen nyeri meg ezt a háborút

– mondta Kirill Rogov, egy volt orosz kormánytanácsadó, aki az invázió után elhagyta az országot, és most a bécsi székhelyű Re:Russia kutatóintézet vezetője.

Az orosz hivatalnokok már csak azért sem reménykednek már abban, hogy a Kreml eléri ukrajnai céljait, mert látják, hogy Kijev tartós segítséget kap fegyverek és anyagi támogatás formájában is nyugati partnereitől.

Nem teljesült Putyin ígérete

Tovább mélyítik az oroszok kételyeit és aggodalmait a Moszkvát ért dróntámadások is. Sajtóinformációk szerint Ukrajna már egy egész hálózatot kiépített ügynökökből és szimpatizánsokból Oroszország területén. Úgy tudni, el is kezdték ellátni őket drónokkal, abban bízva, hogy az orosz határokon belülről indítva nagyobb eséllyel lesznek sikeresek dróntámadások.

Vlagyimir Putyin több alkalommal is hangsúlyozta, hogy Oroszországot nem fenyegeti semmiféle veszély, ezek az esetek azonban rávilágították, az orosz elnök valójában nem tudja szavatolni az Oroszországban élők sértetlenségét.

Mindeközben ráadásul az államinál hatékonyabbnak bizonyuló orosz magánhadsereg élén álló Jevgenyij Prigozsin is nyíltan szidalmazza a Kremlt.

Túl sok nagy hibát ejtettek. Korábban még voltak, akik arra számítottak, Oroszország átveszi az irányítást Ukrajna jelentős része felett, ezek a várakozások azonban nem valósultak meg

– mondta Szergej Markov, a Kremlhez közel álló politikai tanácsadó.

Az átlag orosz még mindig Putyinnak tapsol

Az orosz állami média töretlenül azt a narratívát sulykolja, hogy

Oroszországnak már nem csak Ukrajnával kell szembenézni, hanem több nyugati állammal, köztük az Egyesült Államokkal is.

közvélemény-kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az átlag oroszok többsége még mindig támogatja Vlagyimir Putyint és azon törekvéseit, hogy visszafoglalja a szerinte történelmileg orosznak tekinthető területeket Ukrajnától.

Ezeket a véleményeket azonban jelentős mértékben formálhatja az a tény is, hogy az ukrajnai invázió óta a legenyhébb kritikát is börtönbüntetéssel „jutalmazzák” a hatóságok. Árulkodó lehet mindenesetre a FOM közvélemény-kutató cég május 19-e és 21-e között, 1500 orosz megkérdezésével készített felmérése. A vállalat ugyanis arra az eredményre jutott, hogy a válaszadók 53 százaléka úgy nyilatkozott, rokonaik és barátaik általánosságban nézve aggódnak a jövő miatt. Áprilisban még csak 42 százalékuk érezte így.