Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország elfogadta a zsenminpit (egysége a kínai jüan) nemzetközi tartalékai és tengerentúli kereskedelme egyik fő valutájának, ami nagy előnyt jelent a kínai gazdaságnak. A nyugati szankciók miatt Oroszország gazdasága a földgömb ellentétes irányába kezdett terjeszkedni.

Kifejezetten ritka példa ez arra, hogy egy ország az amerikai dollár vagy az euró helyett a zsenminpit fogadja el tartalékvalutaként. Ez azonban nem jár kockázat nélkül a hirtelen pekingi devizaleértékelések miatt – írja a Financial Times.

Ha nincs ló...

Kína vágya a zsenminpi nemzetközi bevezetésére nem teljesült hiánytalanul. Oroszország a nyugati szankciók, 300 milliárd dollárnyi nemzetközi eszközének befagyasztása és a legfontosabb bankjainak a világpiacokról való kizárása miatt kényszerült erre a megoldásra. 

A Swift globális fizetési rendszer adatai szerint februárban Oroszország volt a negyedik legnagyobb gazdaság a zsenminpi kereskedési volumenét tekintve (Hongkongot leszámítva). Oroszország ukrajnai teljes körű inváziója előtt nem szerepelt a lista első 15 országa között sem

A zsenminpi-kereskedelem növekedése tükrözte Oroszország gazdasági orientációját Kína felé. A kétoldalú kereskedelem 2022-ben új rekordokat döntött évi 185 milliárd dollárral.

Az orosz vállalatok a legtöbb kínai árubeszerzést renminbiben fizetik, a megrendelések száma a háború kirobbanása után erősen megnőtt. Ukrajna inváziója előtt az orosz export kifizetéseinek több mint 60 százaléka az ország hatóságai által most „mérgező valutáknak“ nevezett valutákban, például dollárban és euróban történt, a zsenminpi pedig kevesebb mint 1 százalékot tett ki.

A mérgező nyugat kizárva

Mostanra a „mérgező" valuták aránya az exportkifizetések kevesebb mint felére csökkent, míg a zsenminpi16 százalékot tesz ki az orosz központi bank adatai szerint. Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusra és áprilisra szavatolta a zsenminpi széleskörű nemzetközi használatát. Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozóján

azt nyilatkozta, hogy támogatja a jüan használatát az Oroszország és Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai közötti fizetésekben.

Jelenleg több mint 50 orosz bank kínál zsenminpiben denominált betéteket, gyakran „selyemút" és „félhold" néven, illetve az amerikai dollárban denominált számláknál magasabb kamatokkal vonzza az embereket. 

Az orosz népesség java része már hozzászokott ahhoz, hogy a megtakarításokat dollárban vagy euróban kell tartani, miután az 1990-es években megtapasztalták a rubel hirtelen leértékelődését.

A központi bank (CBR) már az ukrajnai teljes körű invázió előtt elkezdett átállni a zsenminpire, 13 százalékról több mint 17 százalékra növelve annak részesedését devizatartalékaiból a 2022 januárjáig tartó évben, amikor utoljára tette közzé a devizatartalékok szerkezetének részleteit. Ez az arány valószínűleg nem változott, mivel a központi bank 2022-ben nem növelte tartalékait.

Valuták a pácban

Az orosz központi bank nem adott el aranyat, amelyet zsenminpi vásárlására használhatott volna, miközben euró- és dollárállományát befagyasztotta – nyilatkozta Alexandra Prokopenko, a CBR korábbi tanácsadója. Az IMF adatai szerint a globális központi bankok tartalékainak kevesebb mint 3 százalékát tartották zsenminpiben denominált eszközökben. 

Jelenleg az orosz központi banknak nincsen más lehetősége, mint folytatni ezt a stratégiát, mivel erősen korlátozott a más tartalékvalutához való hozzáférése.

Az, hogy a zsenminpinek alacsony részesedése van a globális devizatartalékokban annak köszönhető, hogy a legtöbb árucikkel még mindig dollárban kereskednek. Bár Kína az utóbbi időben arra ösztönzi kereskedelmi partnereit, hogy álljanak át a zsenminpire, a kínai pénzügyi piacok átláthatatlansága erősen rontja a valuta népszerűségét.