Ezáltal Ukrajna növelni fogja az otthonok, a kórházak, az iskolák, a kritikus infrastruktúrát nyújtó szolgáltatók és más intézmények áramellátását. A mobil erőmű igény szerint különböző városokban vagy régiókban üzemeltethető, erősítve ezzel Ukrajna energiabiztonságát az Orosz Föderáció kritikus infrastruktúrát érintő folyamatos támadásai közepette – olvasható az USAID honlapján.

2022 októbere óta Oroszország szándékosan célba vette a kritikus polgári fűtési, áram- és gázinfrastruktúrát, hogy fegyverként használja a telet. Ukrajna hatalmas ellenállóképességről tett tanúbizonyságot a támadások alatt, a közművek dolgozói rendszeresen az életüket kockáztatják, hogy helyreállítsák a károkat. 

Az USAID és a GE közötti együttműködés azt tükrözi, hogy az amerikai kormány hangsúlyt fektet az amerikai magánszektor szakértelmének bevonására, valamint az ukrán igények kielégítésére szolgáló, bevált és megbízható berendezések beszerzésére.

Vlagyimir Putyin által Ukrajna ellen indított teljes körű háború kezdete óta az USAID közvetlenül amerikai vállalatoktól szerzett be felszereléseket Ukrajna számára, és a magánszektort is bevonta Ukrajna sürgős háborús szükségleteinek kielégítésére. 

55 millió dolláros amerikai támogatás

Az USAID korábban már több mint 1700 áramfejlesztőt szállított Ukrajna 22 területére, és továbbiak is folyamatban vannak. Ezek a generátorok biztosítják az iskolák, a kórházak, az az országon belül kitelepítettek szállásközpontjai, a távfűtő társaságok és a vízrendszerek áramellátását és fűtését, ha az oroszok szisztematikus és kegyetlen támadásai miatt a kritikus polgári infrastruktúrában megszűnik az áramszolgáltatás.

Az USAID 55 millió dollárt fektetett be Ukrajna fűtési infrastruktúrájába, hogy segítsen az ukrán népnek átvészelni a telet. Ez a támogatás akár hétmillió ukrán állampolgárnak is javára válik a csövek és egyéb berendezések javításának és karbantartásának támogatásával, amelyek az otthonok, kórházak, iskolák és vállalkozások fűtéséhez szükségesek Ukrajna-szerte. Az USAID által nyújtott támogatás az Ukrajnának nyújtott több mint két évtizedes támogatásra épül, amely az ország energiabiztonságának megerősítésére irányul.