Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Árverésre bocsátják az Antigua kikötőjében talált elhagyatott szuperjachtot. A hajó tulajdonosának kilétét rejtély övezi, a helyzetet csak tovább bonyolította, amikor Andrej Gurjev orosz milliárdos ügyvédei közölték, hogy nem az ügyfelüké a titokzatos vízi jármű – számolt be a Bloomberg.

A jacht legalább 18 hónapja tartózkodik a karibi országban, és több mint 500 ezer dollárnyi üzemanyag- és élelmiszer-számlát emésztett fel – tette közzé a miniszterelnöki hivatal a Facebook-oldalán. Darwin Telemaque, az antiguai kikötő igazgatója aggódik, hogy az elhagyatott hajó akadályozni fogja a forgalmat a szigetország legforgalmasabb kikötőjében:

Minden lehetséges lépést meg kell tennünk, hogy megvédjük a kikötőt, és ne engedjük, hogy a hajó teherré váljon az országunk számára

Antigua korábban azt állította, hogy az Alfa Nero – egy 12 férőhelyes luxusjacht, aminek a medencéje helikopterleszállóvá alakítható – a nemzetközi szankciókkal sújtott iparmágnás, Andrej Gurjevé. Gurjev londoni ügyvédei azonban ezt tagadták:

„Tájékoztattuk az antiguai hatóságokat, hogy Gurjevé az Alfa Nero, 2014 óta csupán időről időre használta a hajót kereskedelmi megállapodás keretein belül” – írta az orosz jogi képviselője a lap kérdéseire válaszolva.

Gurjev, akinek nettó vagyona 10,1 milliárd dollárra tehető, a PhosAgro, azaz Európa legnagyobb foszfátalapú műtrágyagyártójának alapítója és legnagyobb részvényese. Ő is azon kevés orosz milliárdosok egyike, akinek a vagyona az ukrajnai háború és a nemzetközi szankciók ellenére is nőtt, azonban úgy néz ki, hogy a luxus szellemjacht nem az övé.

A kormány szerint a jacht a kikötői díjak és a biztosítás kifizetésének hiánya mellett káros hatással van a  környezetre és az emberek egészségére is, valamint más hajókat is veszélyeztet. Emiatt a kikötő igazgatója közölte, hogy ha március utolsó napjáig senki nem igazolja az Alfa Nero tulajdonjogát, kénytelen lesz árverésre bocsátani a szuperjachtot.