Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy Ukrajna átvette a Challenger harckocsikat, amelyeket az Egyesült Királyságtól kapott, valamint a Stryker gyalogsági harcjárműveket és Cougar gyalogsági mozgójárműveket, amelyeket az Egyesült Államoktól kapott. Kiegészítésként még érkeztek Marder gyalogsági harcjárművek is Németországtól – közölte a CNN.

Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy a Leopard 2 harckocsikat is átvehette már az ukrán haderő. 

Igen, Leopard harckocsikat szállítottunk, ahogyan azt ígértük

– mondta Scholz  Rotterdamban a Mark Rutte holland miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón. Portugália is három Leopard 2-t adományozott, amelyek egy időben értek Ukrajnába a német harckocsikkal. 

A harctér urai

Ukrajna vezetőségének állítása szerint a nyugati harckocsi típusok nagyobb tűzerővel és túlélőképességgel rendelkeznek egy olyan háborús időszakban, amikor a tankháború válik a harcok meghatározó formájává. Hamish de Bretton Gordon, a brit hadsereg első királyi harckocsiezredének korábbi parancsnoka szerint az Egyesült Királyság Challengerei

messze felülmúlják mindazt, amivel az oroszok rendelkeznek, például a T-72-es harckocsikat.

Tízből tíz, százból száz

Egy Challenger L2 nagyjából négy vagy öt közvetlen T-72-es találatot is kibír, míg egy lövés amelyet egy Challengerből indítanak megsemmisíti a T-72-est. A brit szakértő szerint a nyugati harckocsik lehetővé tennék Ukrajna számára a kombinált fegyveres manőverek végrehajtását is, ha gyalogsággal és tüzérséggel támogatnák.

Dél-és Kelet-Ukrajna nagy része ideális terep a modern nyugati harckocsik és páncélozott harcjárművek kombinációi számára egy ellentámadás élére.

A Leopard 2 további előnye, hogy kompatibilis az Ukrajnában hihetetlenül gyorsan fogyó 120 mm-es löveghez, amely széles körben elérhető a NATO hadseregek körében..