Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elesett a színpadon az amerikai légierő akadémiájának csütörtöki diplomaosztóján Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Az erről készült felvételek – ahogyan arra számítani lehetett – rohamos tempóban lepték el a világhálót.

„Minden rendben vele. Volt egy homokzsák a pódiumon, ahol a kézfogások zajlottak”

– idézi a PoliticoFehér Ház kommunikációs vezetőjét, Ben LaBoltot.

Nem az első eset

Nem véletlen, hogy hivatalos magyarázatra szorult ez a momentum. Joe Bidennel ugyanis elnöksége alatt már többször is előfordult, hogy elesett.

Ott volt például az az eset, amikor a repülő fedélzetére vezető lépcsővel akadtak gondjai 2021-ben:

 

Vagy amikor tavaly egy biciklizés közben állt meg kissé talán rendhagyó módon:

 

Ahogy a New York Post – amelyet egyébként Donald Trump volt amerikai elnök kedvenc lapjaként szoktak emlegetni – arra sem volt rest rávilágítani, hogy az amerikai elnök kis híján a G7-országok múlt hónapban zajlott hirosimai csúcstalálkozóján is közel állt ahhoz, hogy egy újabb bukást produkáljon:

 

Ezek azok a momentumok, amelyek az átlagemberrel is megtörténnek, csak éppen nem a kamerák kereszttüzében. Joe Biden esetében ráadásul sokan az életkorának, és az abból fakadó egészségügyi problémáinak tudják be ezeket az egyensúlyvesztéseket.

Hogy szolgál az egészsége?

Az elnököt legutóbb februárban vizsgálta meg a Fehér Ház orvosa – ez egyébként rutinszerűen zajlik, nem egy bizonyos probléma miatt látogatta meg őt az államfő.

A vizsgálatot követően az orvos, Kevin O'Connor arról számolt be, hogy

az elnök továbbra is alkalmas a szolgálatra, és teljes mértékben ellátja minden feladatát, kivétel nélkül.

Hozzátette, Joe Biden  kissé merev tartással mozog ugyan, ez azonban javarészt a gerinckopásra és a lábában lévő idegsérülésekre vezethető vissza. Ilyen tekintetben pedig az állapota nem változott a 2021 novemberében végzett vizsgálatokhoz képest.

A korprobléma

A nyolcvanéves Joe Biden az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke, soha nem volt hivatalban nála idősebb amerikai államfő. Már bejelentette, hogy jövőre versenyre kel a pozícióért, és úgy tűnik, a republikánus jelölt mellett a legnagyobb ellenfele az életkora lehet.

Többen is a demencia jeleit vélték felfedezni az elnökön. Sokan jelezték, hogy nem tartják teljes körűnek a februári vizsgálatot úgy, hogy nem mérték fel kognitív tesztekkel Joe Biden mentális állapotát.

Mindenesetre Anne Tiedemann professzor, aki a Sydney-i Egyetem Mozgásszervi Egészségügyi Intézetének egészséges öregedéssel kapcsolatos kutatásait vezeti, arra figyelmeztette az államfő életkorán fanyalgókat, hogy az emberek képességei és tulajdonságai egyre diverzifikáltabbá válhatnak idővel.

Nem igazán lehet tehát általános igazságokat megállapítani arról, milyen szerepet tölthet be, valamint hogy mennyit tud hozzátenni a társadalomhoz egy nyolcvanéves

mondta.

Joe Biden ráadásul nem is az első elnök, aki nyilvánosan veszítette el az egyensúlyát. Gerald Fordon 1975-ben, Barack Obamán pedig 2012-ben fogott ki a lépcsőzés.

Donald Trump nem esett el ugyan a nyilvánosság előtt, ám elnöksége idején az ő esetében is elkezdtek egészségügyi problémákról találgatni, miután meglehetősen reszketegen araszolt lefelé egy rámpán. Ő azonban azzal magyarázta furcsa mozgását, hogy nagyon csúszós talpú cipő volt rajta.